A miniszter szerint az alkotmányjogász halálával nem ér véget az a vita, amit Karsai Dániel elindított az országban.


Vasárnap délután Gulyás Gergely is posztban búcsúzott az előző nap elhunyt Karsai Dánieltől. Ezzel a kancelláriaminiszter lett a kormány első tagja, aki megemlékezett az ALS-betegség következtében meghalt, a betegsége kezdetétől az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogásztól.

„Karsai Dánielt idén júniusig nem ismertem személyesen, csak írásaiból, interjúiból, politikai és alkotmányjogi megnyilatkozásaiból. Már találkozásunk előtt tudtuk mindketten, hogy a legtöbb közéleti kérdésben nem értünk egyet, így az aktív eutanázia megítélésében sem. Ahogyan azonban ő ezt az ügyet képviselte, egy halálos betegséggel és fizikai erejének drámai fogyatkozásával bátran - sőt gyakran öniróniával - szembenézve, az feltétlen tiszteletet parancsol” – írja a poszt első felében a fideszes politikus.

„A betegségével együttjáró fizikai nehézségek semmit sem változtattak igényes jogi kifejezőkészségén, amely az egy nemzedéknek előttünk járó jogászprofesszorok legjobbjainak sajátja volt.

– olvasható Gulyás Gergely bejegyzésében.

Karsai Dániel és Gulyás Gergely még júniusban találkozott egymással. A magyar kormány nem támogatta Karsai törekvéseit, ez is téma volt a miniszterrel folytatott beszélgetésén. „Új érvek egyik oldalról sem hangoztak el” – írta akkor posztjában Karsai. „Gulyás úr vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására. Rámutattam, hogy egy világi államban vallási érvek alapján nem lehet jogot alkotni vagy elvonni.”

Kettejük találkozójáról itt írtunk bővebben:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!