A miniszter szerint David Pressman hibázott azzal, hogy széderestre hívta a Jobbik elnökét, aki korábban antiszemita kijelentéseket tett.


Gulyás Gergely vasárnap este Bayer Zsolt műsorában vendégeskedett a Hír TV-n, aki szerint az amerikai nagykövetség és személyesen David Pressman nagykövet is hibázott, amikor meghívták a széderestjükre Gyöngyösi Mártont. Mint megírtuk, a Jobbik elnöke 10 évvel azután ünnepelte az amerikai nagykövetségen a zsidó húsvétot, hogy zsidó képviselőket akart listázni.

Gulyás szerint David Pressmannak elnézést kell kérnie a történtek miatt, mert „azzal lehetne a legrövidebbre zárni azt, ami történt”.

Más kérdés, hogy van, akit jobban és van, akit kevésbé sajnálok a magyarázkodók közül, de ezt nehéz elképzelni” - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arról is elmondta a véleményét, hogy múlt héten az amerikai nagykövet sajtótájékoztatót tartott, amelyen megerősítette azt a hírt, hogy a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára. Gulyás azt mondta, eddig „egyik amerikai nagykövet sem érezte úgy, hogy sajtótájékoztatót kell tartani, de Magyarországon David Pressman igen, ami érthetetlen”.

„Hogyha az történik, hogy ez a bank a jelenlegi világpolitikai helyzetre tekintettel az amerikaiak tűrésküszöbének a határán túl van, és felteszik egy listára más országok, mondom, köztük európai uniós országok más intézményeivel, és ennek a banknak egy vezetőjét, ez mondjuk a világpolitikának egy olyan lépése, egy olyan lépése az Egyesült Államoknak, ami világpolitikában nem szokatlan.

- mondta.

A miniszter úgy véli, a kormány továbbra is a jó kapcsolatokban érdekeltek, ezért bíznak benne, hogy „mindenki levonja a következtetést abból, ami történt”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!