Aggasztó hírek érkeznek a szerb-magyar határtérségből, 2019-ben összesen 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ezekből 2418 az elmúlt hónapban, 1002 az elmúlt héten, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Minden 11. tiltott határátlépés a múlt héten volt. Ehhez kapcsolódik, hogy a migránsok új technikával próbálnak bejutni az ország területére. Két ponton is olyan alagutat ástak, amin keresztül be lehetett jutni az országba. Az egyik Ásotthalom térségében egy 34 méteres alagút volt, a másik Csikéria település térségében egy 21,7 méteres alagút. Mindkettőt lezárta a határőrség, hogy föld alatt se lehessen bejutni az országba

- fogalmazott.

A Mátrai Erőművel kapcsolatban arról beszélt, a katasztrófavédelem napi szinten készít méréseket, ennek szakmai indoka van. Kijelentette, hogy az egészségre veszélyes határértéket nem mértek eddig.

Rettegnek az emberek a Mátrai Erőmű környékén

Az egészségre ártalmas gázok az erőmű mögötti tározóból szabadulnak fel. A tározó vizét tehát felhígítják és leeresztik - a több településen átfolyó Bene-patakba.

Közölte azt is, a főváros vezetése beismerte, hogy a kormánnyal való együttműködés számára is hasznos lehet és Budapest érdekében áll az, hogy a legnagyobb zöld beruházás, ami része az atlétikai vb-re való felkészülésnek, elkészüljön.

Rossz hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem támogatja a Dél-Budai Centrum Kórház beruházást, és azt is leszavazták, hogy maga is hozzájáruljon 10 milliárd forinttal a járóbetegellátás korszerűsítéséhez. A kormány elkötelezettsége ettől függetlenül egyértelmű, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát össze fogjuk hívni, ott lehet tisztázni a részleteket

- magyarázta, hozzátéve, hogy ezen a tárgyaláson beszélhetnek majd a Karácsony Gergely által bejelentett öt pontról.

Karácsony: Azokat is kell képviselnem, akik nem rám szavaztak

A főpolgármester újra leszögezte: mind az öt feltételnek teljesülni kell ahhoz, hogy meg lehessen rendezni a főváros részéről az atlétikai világbajnokságot Budapesten.

Megemlítette, hogy az Európai Parlament nagy többséggel szavazta meg az új Európai Bizottság összetételét. Örülnek annak, hogy ilyen széles körű bizalmat élvez a bizottság az EP-ben. Ez nagyobb támogatás, mint az elnöknek járt nyáron, és mint amit a Juncker-féle Bizottság kapott korábban.

Az új Bizottság magyar tagja soha nem töltött be ilyen fontos pozíciót. Várhelyi Olivér jó magyar és jó európai. Európa és Magyarország javát is foglalja szolgálni az ő biztosi tevékenysége. Ha valaki meghallgatásokat figyelte, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik, de lehet, hogy a legfelkészültebb jelölt volt

- nyilatkozott.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!