Jelentősen nőtt a tiltott határátlépési kísérletek száma a szerb-magyar határon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány előző napi ülésén áttekintette a migrációs helyzetet. Gulyás Gergely ismertette: 2019-ben 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ebből 2418 ebben a hónapban, minden 11. ilyen kísérlet pedig a múlt héten.

hirdetés

A miniszter azt mondta, a migránsok új technikával próbálnak bejutni az ország területére: a rendőrség ugyanis két ponton is talált alagutat az államhatár alatt. Ezeket a határőrség lezárta, és biztosították, hogy a föld alatt se lehessen Magyarország területére bejutni.

Gulyás Gergely hozzátette, az európai helyeztet is értékelték, megállapítva, hogy lényegesen szélesebb körű bizalmat élvez az Európai Bizottság az előző napi szavazás után, mint amit a bizottság elnöke kapott nyáron. Kitért arra is, hogy a magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, és biztosak benne, hogy Várhelyi Olivér Európa és Magyarország javát fogja szolgálni tevékenységével.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján rossz hírnek minősítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a többség elutasította a Fidesz-KDNP azon két módosító javaslatát, amely a budai szuperkórház eredeti tervek szerinti felépítéséről, valamint arról szólt, hogy a főváros is fordítson 10 milliárd forintot az egészségügyi intézmények korszerűsítésére.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján ezzel szemben viszont jó hírként értékelte, hogy szerdán eldőlt, Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Ehhez kétszer kellett győzni, mert nem volt elég elnyerni a rendezés jogát, hanem az újonnan választott budapesti vezetést is meg kellett győzni arról, hogy Budapestnek is érdekében áll az esemény megtartása, amelyhez kapcsolódóan Budapest legnagyobb zöld beruházása valósulhat meg - mondta.