Eredetileg 500 millió eurós büntetésről szóltak a hírek, de végül a trösztellenes törvény megsértése miatt ennek a többszörösét kapták.


Az előzetesen várt 500 millió eurós büntetésnél is jóval magasabb tételre bírságolta meg az Apple-t az Európai Bizottság, jelentette be Margrethe Vestager versenyjogi biztos Brüsszelben.

A hvg.hu cikke szerint az amerikai céget a Spotify 2019-es bejelentése után kezdték vizsgálni. Mint kiderült, az Apple visszaélt erőfölényével az iPhone és iPad felhasználóknak szóló zenei streaming alkalmazások piacán.

Az EU trösztellenes szabályai szerint illegális.

A határozat alapján ezzel az Apple tisztességtelen kereskedelmi magatartást folytatott. Az iOS felhasználói így közel tíz éven át sok esetben magasabb áron jutottak hozzá zenei streaming-szolgáltatásokhoz. „Az Apple egy évtizeden keresztül visszaélt erőfölényével a zenei streaming alkalmazások App Store-on keresztüli terjesztésének piacán. Ezt úgy tették, hogy korlátozták a fejlesztőket abban, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az Apple ökoszisztémán kívül elérhető, alternatív, olcsóbb zenei szolgáltatásokról.

– jelentette ki Margrethe Vestager. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a bírság teljes összege arányos az Apple globális bevételeivel, és szükséges az elrettentés eléréséhez.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!