Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A vastagbélrákos esetek száma megháromszorozódott az elmúlt 25 évben, mondta dr. Mircea Diculescu, a Fundeni Klinikai Intézet Gasztroenterológiai és Hepatológiai Központjának igazgatója.

"A vastagbélrák egyre nagyobb problémát jelent. Jelenleg a kolorektális rák szűrési protokollját próbáljuk kifejleszteni, amelynek segítségével felismerhetjük azokat az eseteket, amelyek vastagbélrák kialakulásáig fajulhatnak, és az olyan eseteket is, amelyeket úgy tudnánk kezelni, hogy megelőzzük annak kialakulását.

A lakosságot tájékoztatni kell, hogy vastagbéltükrözésre (kolonoszkópiára) kell járniuk. (…) A kolonoszkópia jelenleg szinte minden nagyobb városban elvégezhető. (…) A vastagbélrákos esetek száma megháromszorozódott az elmúlt 25 évben" - mondta Diculescu a 37-ik alkalommal megszervezett Gasztroenterológia, Hepatológia és Emésztőrendszeri Endoszkópia Nemzeti Kongresszuson, amelyet a Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Emésztőrendszeri Endoszkópia Romániai Társasága rendezett meg.

Elmondása szerint a vastagbélrák egyik legfőbb kiváltó oka a rossz táplálkozási szokásokban keresendő, de a túlságosan korlátozott étrendek sem javasoltak.

"Nem vagyok a korlátozott étrendek híve, úgy gondolom, hogy Isten az embert mindenevőnek teremtette, ezért mindenféle táplálékból kell fogyasztania. A szigorúan korlátozott étrendek súlyos tápanyag- vagy vitaminhiányhoz vezethetnek. (…) Kiegyensúlyozott étrendet javaslok. Lehetőleg ne járjunk gyorsétterembe, fogyasszunk legalább naponta egyszer meleg, főtt ételt, és szokjunk le arról, hogy kihagyjuk a reggelit." - mondja a gasztroenterológus főorvos.

Dr. Mircea Diculescu azt is hozzáteszi, a legtöbb ember délután akarja pótolni az egész napi evést.

"Amikor délután, este hazaérünk, az egész napi étkezést pótolni akarjuk. Ez a legrosszabb dolog, amit csak tehetünk. Próbáljuk egészségesen táplálkozni. A mikrobiom képes felépülni, fogyasszunk joghurtokat, és olyan élelmiszereket, amelyek biok, vagy a lehető legközelebb állnak ehhez." - tette hozzá az orvos.

A Fundeni Klinikai Intézet III. Gasztroenterológiai Részlegének vezetője, Liana Gheorghe, kijelentette, hogy a kalóriák számát "ellenőrizni kell".

"Álljunk ellen a kísértésnek. Legyünk mindig aktívak. A társadalom oktatása nagyon fontos szempont" - mondta az orvos, és azt javasolta, mindenki járjon időszakos ellenőrzésekre, még akkor is, ha jó az egészségi állapota.

Anca Trifan gasztroenterológus pedig elmondta, hogy az elhízás fontos tényező, amely májrákhoz, bizonyos típusú emésztési, hasnyálmirigy- és vastagbélrákhoz vezethet.

"Hiába mondod egy gyereknek, hogy ne egyen gyorsétteremben, vagy ne egyen édességet, mert úgyis meg fogja tenni. Adnod kell neki egy másik lehetőséget, ami épp olyan vonzó lehet, és minden termékhez mellékelni kell a szükséges tanítást is" - mondta Trifan.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!