Friderikusz Sándort, Kovács Lajos egykori nyomozót és újságírókat is kihallgattak Fenyő János megölésének ügyében azóta, hogy Gyárfás Tamásból gyanúsított lett - írja az Index.


A portál a birtokába került vallomások alapján azt írja: Friderikusz azt állítja, jóban volt Fenyővel, de nem voltak barátok. A jó kapcsolatuk alapja az volt, hogy nem üzleteltek, más tanúk elmondása szerint ugyanis nem kedvelték üzleti partnerei az agresszív üzleti stílusáról ismert médiavállalkozót, aki maga is ügyelt arra, hogy ha valaki fontos a számára, azzal ne üzleteljen.

Friderikusz és Fenyő egyébként onnan ismerték egymást, hogy amikor az újságíró 1986-ban könyvet írt a tragikusan elhunyt szépségkirálynőről, Molnár Csilláról, Fenyővel mint fotóssal vette fel a kapcsolatot. Azt is elárulta, hogy később, amikor a médiavállalkozó magánrepülőt vett, elmentek együtt ebédelni Velencébe, sőt Bill Clinton második elnöki ciklusának beiktatási ünnepségén is megjelentek együtt.

Fenyő egykori ügyvédje, Óvári Győző szerint a megölt médiavállalkozó szeretett kérkedni erejével és fegyvereivel. Azt is elárulta: ha reggel Fenyő olvasta az újságban Gyárfás nevét, akkor számíthatott arra, hogy az egész napja azzal fog elmenni, hogy a médiavállalkozó számonkéri, milyen lépéseket tett és tervez megtenni vetélytársa ellen.

Egyik barátja, Székely Herbert pedig azt mondta, mindketten imádták a fegyvereket, ez hozta össze Fenyővel. Beszélt arról is, hogy ha a médiavállalkozó meg akart szerezni egy céget, minden jogi eszközt felhasznált, de "kisembereket" nem akart megnyomorítani, így amikor megszerezte a Népszavát és az emberek felét ki kellett rúgnia, ügyelt arra, hogy lehetőség szerint mindenkivel megállapodjon.

Kormos Valéria újságíró viszont arról beszélt, hogy alig egy hónapra rá, hogy Fenyő megvette a Nők Lapját, erkölcsi okokból távozott az újságtól, mert nem akart hazug embernek dolgozni. Fenyő ugyanis felrúgta a privatizációs szerződést, és minden üzleti ügyére ez volt jellemző. Kiiktatás címen Kormos könyvet is írt Fenyő üzleti ügyeiről.

Horváth László, a Népszava egykori belpolitikai rovatvezetője arról beszélt, hogy Fenyő tulajdonosként befolyásolta, kik kerüljenek célkeresztbe a lapban. Ha látott vagy olvasott valamit, diktafonra mondta a gondolatait, ezekből a hangfelvételekből tudta a lapvezetés, hogy mi a dolguk.

A csúcsvezetőkkel viszont Fenyő igyekezett jóban lenni, nagyon tisztelte például Horn Gyulát, és respektálta a tőle érkező kéréseket. A médiavállalkozó annak idején megmutatta Horváthnak azt a kézzel írt levelet is, amit Kuncze Gábornak írt azután, hogy a belügyminiszter elutasította, hogy segítséget nyújtson a Gyárfás elleni harcban. Horváth szerint Fenyő a levélben végtelenül infantilisen, gyerekesen és érzelgősen fejtegette, hogy mennyire sajnálja, hogy egyáltalán ilyet kért, és Kuncze barátsága számára sokkal többet jelent.

Friderikusz is beszélt arról, hogy egyszer egy műsorában Kuncze volt a vendég, ami után megjelent Fenyő, és át akart adni egy iratot a miniszternek. Kuncze nem vette át, mondván, hivatali minőségében van ott. Az eset annyira kínos volt, hogy Friderikusz utána hetekig nem beszélt Fenyővel. (Archív fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!