Látványosan egymásnak feszültek a pártok a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén. Azért négy szakbizottságot és egy tanácsnokot sikerült megválasztani.


Nem sikerült megállapodnia a Fővárosi Közgyűlésnek a pénteki alakuló ülésen Karácsony Gergely főpolgármester jogköreiről, később fognak szavazni a szervezeti és működési szabályzatról (szmsz).

Az előterjesztést, amiben a bizottságok tagjai mellett azok elnökeit és alelnökeit is megválasztották mind a 32 jelen lévő képviselő támogatta. Ezek alapján

  • a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot Vitézy Dávid vezeti majd.
  • az Emberi Erőforrások Bizottságában Keszthelyi Dorottya (MSZP-DK-P) lett az elnök,
  • a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottságot a független, de a Kutyapárt listavezetőjeként bejutó Baranyi Krisztina vezeti majd,
  • a Tulajdonosi Bizottság élére a tiszás Orbán Árpád került.

    Tanácsnokból most egyet választottak: az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért felelős tanácsnok a tiszás Bovier György lett.

    Az szmsz kapcsán Karácsony Gergely és a Vitézy Dávid vezette frakció, illetve a Tisza Párt abban nem tudtak megegyezni, milyen jogkörök maradjanak a főpolgármesternél, és miket vegyenek el tőle. Vagyis, hogy mi az, amiben a főpolgármester egyedül dönthet. Erről Karácsony többször egyeztetett a képviselőkkel, figyelembe is vett pár javaslatot tőlük, de van, amikből nem akar engedni. Emellett a főpolgármester szerint a közgyűlés csak arról az szmsz-ről szavazhat, amit ő nyújt be, mert az önkormányzati törvény szerint övé a benyújtás joga.

    köztük a Tisza, a Fidesz és Vitézy Dávidék. Karácsony, illetve a DK-MSZP és a Párbeszéd képviselői leszavazták a halasztást, Baranyi Krisztina (független) és Döme Zsuzsanna (Kutyapárt) pedig tartózkodtak.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!