Az elmúlt napokban két fő kérdésben alakult ki vita Karácsony, Magyar Péter és Vitézy Dávid között: kik lesznek a főpolgármester-helyettesek, és milyen jogkörök maradnak a főpolgármesternél.


A Fővárosi Közgyűlés a magyar belpolitika egyik legizgalmasabb terepe lehet a következő hónapokban. Karácsony Gergelynek nincs mögötte többség, így minden döntést hosszú alkuk előzhetnek meg. Ez megnehezítheti Budapest működését, de egyben olyan demokratikus vitákat is hozhat, amilyeneket az elmúlt 14 évben nem láttunk.

Az elmúlt napokban két fő kérdésben alakult ki vita Karácsony, Magyar Péter és Vitézy Dávid között: kik lesznek a főpolgármester-helyettesek, és milyen jogkörök maradnak a főpolgármesternél, illetve kerülnek át az új közgyűléshez?

Így néz ki az új közgyűlés összetétele:

  • Fidesz: 10 képviselő, frakcióvezető: Szentkirályi Alexandra,
  • Tisza Párt: 10 képviselő, frakcióvezető: Ordas Eszter,
  • DK: 3 képviselő, frakcióvezető: Szaniszló Sándor,
  • Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület – LMP: 3 képviselő, frakcióvezető: Vitézy Dávid,
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3 képviselő, frakcióvezető: Kovács Gergely,
  • Párbeszéd: 3 képviselő, frakcióvezető: Béres András,
  • az MSZP-s Tüttő Kata pedig függetlenként folytatja.

Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában beszélt arról, hogy Elmondta, látott egy javaslatot, amely szinte minden főpolgármesteri jogkört elvenne tőle Vitézy javára. Ennek ellenére nyitott lenne Vitézyre helyettesként, de csak akkor, ha az ő jelöltjét, Kiss Ambrust is megszavazzák. Úgy véli, a közgyűlés feloszlatása senkinek nem érdeke, és nem lát valódi kormányzati szándékot az olimpia ügyében.

Az alakuló ülés előtt Vitézy Dávid a városházán arról beszélt, hogy csalódott Karácsony Gergely munkájában, mivel szerinte a főpolgármester nem készítette elő rendesen az ülést. Vitézy szerint az elmúlt három hónapot Karácsony nem munkával töltötte, ezért sem választanak most főpolgármester-helyettest. Bár

Vitézy maga nem jelentkezett helyettesnek, ha felkérnék, „komoly feltételei” lennének az elfogadásnak. Jelenleg bizottsági elnökként tervez dolgozni.

Hozzátette, hogy szerinte akkor hagyná cserben a Fidesz szavazóit, ha nem fogadnák el a BKK-rendészetről szóló javaslatát, de bízik benne, hogy ezt a közgyűlés támogatni fogja. Arra a kérdésre, ki van jelenleg a legjobb kapcsolatban a Fidesszel, Vitézy azt felelte: ezt Karácsonytól kellene megkérdezni, akit Tarlós István hívogat. Végül azt mondta, „politikai kudarccal kezdődik” Karácsony számára ez a ciklus.

Időközben Magyar Péter is megérkezett, de a Tisza Párt elnöke nem ül be képviselőként a közgyűlésbe, az alakuló ülést viszont nem hagyja ki.

Miután minden képviselő megérkezett, Karácsony Gergely megnyitotta az alakuló ülést. A főpolgármester beszédében elmondta, szerinte azon kell dolgozni, hogy Budapest megőrizze szabadságát és az egyenlő méltóság jogát. „Legalább azon dolgozzunk, hogy Budapest mindannyiunk közös otthona legyen” – mondta a főpolgármester.

Hozzátette, hogy a városfejlesztés két nagy ellensége a "még korán" és a "már későn". Szerinte kézzelfogható politikára és világos jövőképre van szükség a főváros jövőjéhez. – mondta a főpolgármester, aki szerint ez új hozzáállást igényel ez mindannyiuktól.

Cikkünk frissül...

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!