Egyre gyakoribbak a különféle átutalásos banki csalások, de van remény azok számára, akiket megrövidítettek a hekkerek: a banktól visszakövetelhető az ellopott pénz.


Lindának több tételben összesen közel félmillió forintot emeltek le a bankszámlájáról egyik hajnalban, de nem hagyta annyiban dolgot, egy uniós irányelvre hivatkozva visszakapta a banktól az ellopott pénzét.

A tanulságos történetet Linda elmesélte a Blikknek: mint mondta, egyik reggel nem tudott a bankkártyájával fizetni egy pékségben, mert elérte a napi 15 limitált vásárlásszámot, holott aznap még nem vett semmit.

Ezután Linda egyből berohant a bankba, letiltatta a kártyáját, jegyzőkönyvet vettek fel, majd azt mondták neki, tegyen feljelentést, a pénzintézet pedig 90-120 nap alatt kivizsgálja az ügyét, és ennek nyomán döntenek majd az esetleges kártalanításáról. A rendőrségen azt az információt kapta, hogy nagyon elszaporodtak az ilyen estek, aznap ő volt a harmadik feljelentő, akit átvertek.

„Elkezdtem keresni a neten, milyen védelem illeti meg a számlatulajdonosokat. Az MNB oldalán bukkantam rá a PSD2 uniós irányelvre, amely arról szól, hogy legfőbb szempont az ügyfél kártalanítása, mégpedig 24-48 órán belül. Felháborított, hogy a bankban erről egy szót sem ejtettek” – mondta Linda az ügy folytatásáról.

Másnap visszament a bankba, és megemlítette az MNB oldalán lévő uniós irányelvet, de elmondása szerint a pénzintézet munkatársai nem mutattak segítőkészséget.

Az esettek kapcsolatban Szirmay Kristóf kiberbiztonsági szakértő azt mondta, a bank biztonsági rendszerének ki kellett volna szűrnie a Linda ellen elkövetett csalást, ugyanis a pénzintézeteknek minimum 5 tranzakciónként azonosítani kell a felhasználót kód-sms-sel történő banki alkalmazás segítségével.

„A vásárlóknak azt ajánlom, ne dőljenek be az „ingyen ebéd” effektusnak, vagyis amikor irreálisan olcsón kínálnak valamit. Át kell gondolni azt is, ha fenyegető típusú üzenet érkezik, azonnali befizetést, kiegyenlítést követelve. Az elterjedt csalási kísérletek a bankoknak is komoly kihívást jelentenek, biztonsági rendszereiknek kifogástalanul kell üzemelniük. Megengedhetetlen, hogy másodpercek alatt több tucatnyi tranzakciót engedélyezzenek, ilyen esetben jogos az ügyfél kártalanítási igénye” – tette hozzá a kiberbiztonsági szakértő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!