Az argentin töltött tésztabatyura, az empanadára szakosodott Empanada Story kapta meg a legnagyobb egyösszegű befektetést a Hiventures állami befektetéskezelőtől. A befektetés idején a cég a Heves megyei Kerecsend községre volt bejegyezve.


A magyar állam az elmúlt években – főleg uniós forrásból – százmilliárdos nagyságrendben támogatott innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat. Az egyik támogatási körben a Hiventures állami befektetéskezelő 35 milliárd forintot osztott szét több mint háromszáz vállalkozás között a honlapjukon nehezen megtalálható szerződéslista alapján. A kutatás-fejlesztés erősítését célzó program egyik legnagyobb nyertese egy argentin pékség lett - írja a G7.

Az uniós program értelmében ez volt a legmagasabb lehetséges összeg, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett az Empanada Storyban.

A vállalkozás ötletgazdája Nagy Miklós volt, aki Argentínában nőtt fel, 15 évesen költözött családjával Budapestre. Nagy egy 2019-es interjúban arról beszélt, hogy 1-2 éven belül Ausztriában is árulni szeretnének, majd a német piacot is célba vennék. Az Empanada Storyt azonban érzékenyen érintette a Covid, 2021 nyarán így jól jött, amikor beszállt a vállalkozásba a Hiventures.

A G7 szerint az ügylet látszólag több ponton ütközik a támogatási program előírásával és szellemiségével. Az uniós támogatás értelmében ugyanis a kevésbé fejlett régiókban (Közép-Magyarországon kívül) megvalósuló projektekbe fektethet be a Hiventures. A befektetés idején ennek megfelelően a cég a Heves megyei Kerecsendre volt bejegyezve. Ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működnének. A befektetés további feltétele volt ráadásul, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak.

A pékség arculata továbbra is látható az aluljáróban, az üzlethelyiség jelenleg kiadó.

A cégnek 2022-ben 182 millió forintos árbevétele volt, viszont 170 millió forintos veszteséget termelt. A portál a Magyar Fejlesztési Bankot, az alá tartozó Hiventurest, illetve az Emapanada Storyt is megkereste az üggyel kapcsolatban, azonban egyik helyről sem érkezett válasz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!