A Népszava szerint van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt nem fog mostantól ügyelni.


Titoktartásra kötelezi az Országos Mentőszolgálat az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, akik így ugyanolyan hallgatásra kényszerülnek, mint a félkatonai szervezetben dolgozó mentők - írja a Népszava.

A titoktartási kötelezettség azt nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak.

A Népszava úgy tudja, a titoktartási kötelezettséget a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, de a mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor az erről szóló egyeztetésen hajthatatlan maradt.

A cikkben arról is írnak, hogy az ügyeletet vállaló háziorvosok nemcsak szerződést, de leírást is kaptak az ügyeleti teendőkről. Például arról, hogy ha ha nem hatóság kér látleletet vagy hatósági őrizetben lévő ember vizsgálatát, akkor azért térítést kell kérniük és csak a számla előzetes kiegyenlítése után adhatják ki a szakvéleményt. De a feladataik közé tartozik az is, hogy telemedicinális konzultációval segítsék az orvos nélküli ügyleti pontokon dolgozó magasan képzett szakápolókat (APN) és mentőtiszteket beleértve a gyógyszerek felírását is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!