A Norwegian Air női alkalmazottai csak akkor dolgozhatnak lapos talpú cipőben, ha orvosi igazolást tartanak maguknál - írja az Independent. E nélkül legalább két centis sarkú lábbeli viselését várja el tőlük a vállalat, derül ki abból a 22 oldalas öltözködési utasításból, amit egy norvég lap, a VG szerzett meg. Az orvosi igazolást félévente meg kell újítani - áll a szabályzatban.


A dokumentum részletes sminkelési előírást is tartalmaz a nők számára, a férfiakat pedig kifejezetten eltiltja a sminkeléstől, kivéve ha pattanást, vagy sérülést fednek el vele. A nők egy kezükön legfeljebb két gyűrűt viselhetnek, és minden ékszerüknek arany- vagy ezüstszínűnek kell lenni.

A legnagyobb norvég légitársaságot gyakran gúnyolják amiatt, hogy megrekedt a múltban. A Szocialista Baloldali Párt nőügyi szóvivője, Ingrid Hodnebo ugyancsak nevetségesnek tartja, hogy 2019-ben még ilyen ügyek merülnek fel. Szerinte a Norwegian megragadt a "Mad Men univerzumában" - ezzel a népszerű amerikai sorozatra utal, amely az 1960-as évek patriarchizmusát és szexizmusát ábrázolja.

A Munkáspárt nőügyi szóvivője, Anette Trettebergstuen pedig azt mondta: az egy dolog, hogy elvárják az egységes öltözködést, de a magas sarkú cipő és a smink előírásával túl messzire megy a légitársaság. Úgy fogalmazott: az 1950-es év becsöngetett, és visszahozta a szabályzatát - ezt a politikus rendkívül zavarba ejtőnek tartja, és úgy véli, előrébb kellene már járni.

A légitársaság azzal védekezik, hogy a szabályzatot dolgozói javaslatok alapján dolgozták ki, és jól fogadták munkatársaik. Ugyanakkor az ír Aer Lingus épp a múlt hónapban jelentette be, hogy nem várja el többé női dolgozóitól a smink vagy szoknya viselését, és ők is a dolgozói visszajelzésekre hivatkoztak. (Illusztráció: Europress - Nicolas Economou/NurPhoto)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!