A Washington Examiner cikke szerint Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan vezetése alatt a két ország többet árt a szövetségnek, mint használ.


Mivel Magyarország és Törökország bomlasztja a NATO-n belüli bizalmat, mindkét nemzet tagságát fel kell függeszteni a szövetségből - írja a Washington Examiner.

A cikk szerint egyik ország vezetője sem támogatja a független intézményeket, helyette kiterjesztették az állami médiát, a valóban szabad véleménynyilvánítás kárára. Elnyomták a kisebbségek véleményeit, politikusokat és aktivistákat, és a civil szervezeteket.

Törökország esetében a felfüggesztést legsúlyosabban az indokolja, hogy akadályozni akarja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, de a döntést nem szabad elhamarkodni, mivel földrajzi elhelyezkedése miatt az ország nagyon fontos tagja a szövetségnek.

Mindkét ország orosz kötődését is felhozták a cikkben. Erdogan orosz S-400-as légvédelmi rendszert vásárolt, amit kifejezetten a NATO légi erejének megsemmisítésére terveztek, ezzel aláásva a szervezet hitelességét, és veszélybe sodorva a légi egységeket. Orbán pedig nyíltan felkarolta az orosz hírszerzés tevékenységét, és aláássa az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Pedig ezek a szankciók a NATO-tagok biztonságát szolgálják, mivel általuk költségesebb lesz Oroszország számára Ukrajna támadása, ezzel elrettentve Putyint a további támadásoktól.

A cikk szerint


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!