Az ország gazdasági teljesítményét lekövető béremelést és fejenként 3 millió forint hűségjuttatást kérnek a Vasutas Szakszervezetek, hogy megállítsák a szakmai elvándorlást - írja a 24.hu. Az utasok kimaradó vonatokról és elégtelen szolgáltatásról panaszkodnak, a vasút dolgozói szerint balesetveszélyes a létszámhiány. Korábban a MÁV is elismerte, hogy nagyjából ezer fő hiányzik a vasúttársaságnál.

A Vasutasok Szakszervezete azt kérte a MÁV elnök-vezérigazgatójától, hogy minden dolgozóval kössenek egy öt éves szerződést, aminek keretében a dolgozók fejenként 3 millió forint hűségpénzt kapnak, amit vissza kell fizetniük, ha elhagyják a pályát 5 éven belül.

Ez az előzetes számítások szerint nagyjából 30 milliárd forintba kerülne a MÁV-nak, ám 50 ezer forinttal magasabb fizetést jelentene a dolgozóknak.

A korábbi, 2017-2019-re kötött hároméves, 13-12-5 százalékos bérmegállapodás már nem követi a versenyszféra két számjegyű bérnövekedését. Az idei év 5 százalékos béremelését elviszi az infláció, így a tovább növő bérkülönbség további elvándorláshoz, munkaerőhiányhoz, végül pedig a szolgáltatás színvonalának csökkenéséhez vezet.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke újra akarja tárgyalni a bérmegállapodást a MÁV-val. Meleg szerint olyan megegyezés szükséges, ami figyelembe veszi a gazdaság teljesítményét, számol a GDP növekedésével, és az inflációval.