Az ügy évekkel korábbra nyúlik vissza. 2018-ban Fehér Nóra még részese volt az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar női sikerének: a csapatversenyben ugyanis a glasgow-i Európa-bajnokságon a 8. helyet sikerült megszerezni.

Kapcsolódó

"A válogatott krémje van kint, még sincs velünk masszőr" - kiakadt a legjobb magyar férfitornász

Vecsernyés Dávid a várnai világkupán sérült meg és bár szeretett volna megfelelő ellátásban részesülni, önhibáján kívül nem kaphatta azt meg.

Egy évvel később azonban minden megváltozott, a tornász folyamatosan sérülésekkel bajlódott, vállproblémái mellett elsősorban az intenzív terhelés okozta úgynevezett ugrótérd-szindróma miatt sokat szenvedett.

"A keretorvos azt javasolta, hogy használjak fájdalomcsillapító krémeket és csökkentsem a terhelést, amíg fáj" - nyilatkozta egy 2019-es interjúban.

Hozzátéve, hogy a klubja Győrben volt, de ő családjával Budapesten élt, és miután edzőjének meg kellett osztania a figyelmét több tornásza között, nem kapott 100 százalékos figyelmet és támogatást.

A sérülése miatt egyre több vitája akadt, amit 2019. július 28-án csúcsosodott ki. Draskóczy Imre, a nőt tornászok szövetségi kapitánya megelégelt, hogy a versenyzője állandóan panaszkodik, nem tud százszázalékos intenzitással edzeni, ezért hazaküldte az akkor még kiskorú versenyzőt Horvátországból.

"Az eszéki edzőtáborban felemáskorláton és gerendán kellett bemutatnom a gyakorlatokat, de utóbbin a térdfájdalmam miatt le kellett váltanom egy elemet, ami a kapitánynak nem tetszett. Nagyon ideges lett, és a szobámba zavart. Majd mondta, hogy csomagoljak és szóljak a szüleimnek, hogy jöjjenek és hozzanak haza. A szüleim nem tudtak eljönni, így másnap egy másik edző behozott a vasútállomásra, és visszautaztam Budapestre a családhoz."

A szülők elkezdtek orvost keresni, ám augusztus 8-án kaptak egy emailt a szövetségtől, miszerint lányukat a viselkedése és a hozzáállása miatt kirúgták a válogatottból. A levél azt is tartalmazta, hogy ezentúl a szövetség anyagi és orvosi értelemben sem nyújt neki támogatást.

Fehér azt mondta, nem kapott lehetőséget a védekezésre, a kapitány és a szövetség hivatalosan értesítette Győr polgármesterét, amely eztán leállította a várostól kapott ösztöndíját is.

Egy nap alatt elsöpörték mindazt, amiért dolgoztam

- mondta.

A sportolónő a GEF fegyelmi bizottságához fordult, mondván a magyar szövetség megsértette a sportolóval szembeni gondoskodási kötelezettségét, ezzel pedig megsértette a FIG politikáját.

A fegyelmi bizottság azonban 2020 decemberében elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy "a Draskóczy Imre és a magyar szövetség állítólagos jogsértései nem bizonyítottak."

Fehérék nem hagyták annyiban, továbbléptek, és a GEF fellebbviteli bírósága július 2-án teljes egészében hatályon kívül helyezte a fegyelmi bizottság tavaly decemberi határozatát, és ezúttal mind a magyar szövetséget, mind Draskóczy szövetségi kapitányt szankcionálta.

A határozat a Magyar Torna Szövetséget hivatalos figyelmeztetéssel büntette, és elrendelte, hogy kérjen bocsánatot a tornásztól a neki okozott kárért. A szövetségi kapitányt hivatalosan is figyelmeztetésben részesítették, és elrendelték, hogy Draskóczy hat hónapon belül ifjúságvédelmi képzésen vegyen részt.

Emellett a feleknek az eljárás költségeihez együttesen 1000 svájci frank hozzájárulást kell fizetniük. A Magyar Torna Szövetség és Draskóczy Imre 21 napon belül fellebbezést nyújthat be a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS).

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!