Mit kezdünk majd a felhalmozott vagyonunkkal, ha már végleg tönkretettük a bolygót? Hogy egyáltalán esély legyen arra, hogy a jövő generációk is megfelelő körülmények között élhessenek, most kell cselekednünk. Például úgy, hogy fát ültetünk.

- szól az ismert mondás.

A faültetés a korábbi évszázadokban is népszerű gondolat volt, ma azonban jóval több ennél: a globális felmelegedés legjobb ellenszere.

A klímaváltozás egy évtizede és korábban inkább a Föld távoli, egzotikus tájait sújtó katasztrófákat jelentette, amelyeket néha a híradóban látunk. Mára azonban sajnos kézzelfogható valóssággá vált nálunk is - elég csak a szokatlanul enyhe telekre és a minden eddiginél forróbb, aszályosabb nyarakra gondolni.

Nem véletlen, hogy az egész világon egyre több magánember, szervezet és cég kötelezi el magát a faültetés mellett. A nemzetközi színtéren erre az egyik legjobb példa a Mastercard, amely a Priceless Planet Koalíció keretében azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ig 100 millió fát ültessenek el - ott, ahol a bolygón a leginkább szükség van rá.

Ennek a programnak a részeként

minden online kártyával kiegyenlített vásárlás után adományozott összeget.

Ezzel lehetőséget adntak a hazai online vásárlóknak is, hogy részt vegyenek a programban.

A közösség alapítója, Bojár Iván András úgy véli, hogy alapvető szemléletváltásra van szükség: nem úgy kell tekinteni a faültetésre, mintha ezért áldozatot kellene hoznunk. "Tönkretettük a bolygót, kötelességünk rendbe rakni. Aki pénzt ad, időt ad, munkát ad, egy teherautót ad, az egy olyan munkához járul hozzá, ami mindannyiunk számára fontos."

Fát ültetni egyáltalán nem nehéz, és amikor valaki kipróbálja, rájön, hogy ez az egész környezetvédelmi hasznossága mellett egészen jó buli is lehet. Erről számoltak be nekünk a 10 millió Fa Közösséghez tartozó lelkes önkéntesek is.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT, AMIBEN BESZÁMOLUNK EGYIK LEGUTÓBBI FAÜLTETÉSI AKCIÓJUKRÓL:

A faültetés a Mastercard számára kiemelten fontos.

Miért fontos a faültetés a Föld összes lakójának?

  • A fák a gyökereiktől a leveleikig óriási mennyiségű szén-dioxidot tudnak megkötni. Ez a gáz a globális felmelegedés, így a klímaváltozás legfőbb oka.
  • Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2030-ig ne haladja meg a kritikus 1,5 Celsius fokot, 1 milliárd hektárnyi fát kell elültetni.
  • Az erdők szabályozzák a világ oxigén- és a szénkörforgását is, valamint a helyi és regionális éghajlatot a víz és az energia cserélődésében betöltött szerepüknek köszönhetően.
  • A bolygó erdeinek helyreállítása költséghatékony és gazdasági értéket is jelent. Minden befektetett forint a föld helyreállításának köszönhetően 30 forint hasznot hozhat.
  • Az erdők fenntartható helyreállítása segít csökkenteni az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák (például tüzek, áradások) előfordulásának számát.

    A cikk a Mastercard támogatásával készült.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!