"Félrevezető és potenciálisan káros információt" osztott meg a koronavírusról a Twitteren ifjabb Donald Trump, ezért felfüggesztették a fiókját, írja az Independent.

Az amerikai elnök fia egy videót osztott meg a közösségi oldalon, melyben arról beszélt - tévesen -, hogy a hidroxiklorokin a vírus hatásos gyógyszere lehet. Ráadásul arról is szót ejtett a felvételen, hogy valójában nincs szükség maszkok viselésére.

A felfüggesztés 12 órára érvényes, addig az ifjabb Donald Trump nem tud hozzáférni a fiókjához.

A videót édesapja is megosztotta, de az ő üzenőfaláról már el is tűnt a poszt. A helyén csak egy felirat látható, hogy nem elérhető a tartalom. Donald Trump hozzáférését a Twitterhez nem érinti a fia megtévesztő posztja, az amerikai elnök továbbra is tudja használni a közösségi platformot.

Az idén májusban a tekintélyes Lancet tudományos folyóirat tanulmányt jelentetett meg a hidroxiklorokin állítólagos súlyos mellékhatásáról. A tanulmány botrányt keltett tudományos körökben, többen kérték a kísérletek részleteit és az adatokat, s kiderült, hogy a tudományos életben egyébként ismeretlen kutatók adatai nem feleltek meg a valóságnak. A folyóirat bocsánatot kért és vissza is vonta a publikációt. A hidroxiklorokint azóta is alkalmazzák több helyen, s maga Donald Trump elnök is szedte pár hétig - írja az MTI.

hirdetés

A Twitter - a Google-lal együtt - néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy töröl minden bejegyzést, információt és utalást, amely az új típusú koronavírus eredetét feszegeti, és a vírus okozta betegséggel és járvánnyal kapcsolatban a megítélése szerint félrevezetőnek vagy összeesküvés-elméletnek minősített megjegyzéseket publikál.

Ifjabb Donald Trump szóvivője, Andy Surabian bírálta a Twitter döntését. Mint fogalmazott: Trump olyan videót tett közzé, amelyen orvosok és járványügyi szakemberek vitatják meg a hidroxiklorokinnal kapcsolatos tapasztalataikat és nézeteiket, azt sugalmazva, hogy a szer mégis csak hatásos lehet a Covid-19 kezelésében. Surabian leszögezte: a nagy médiacégek ismét arról tettek tanúbizonyságot, hogy el akarják nyomni a szólásszabadságot az interneten.



hirdetés