Kollár Lajos szerint könnyen elképzelhető, hogy a magyar hegymászó rossz irányba indult el az agyi ödéma miatt és lezuhanhatott.


Normális reakciónak nevezte Kollár Lajos az ATV Start című műsorában, hogy Suhajda Szilárdot nem hozták le egyből a serpák. A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője szerint nagyon kis százalékban döntenek a mentés mellett a hegymászók vagy a csapatok. Ugyanis abban a magasságban lehetetlen segíteni azokon, akik agyi ödéma jeleit mutatják vagy fagyási sérüléseket szenvedetek. Ezzel a serpák csak saját magukat veszélyeztetnék.

Kollár Lajos elmondta, hogy ha nem az útvonalon találják meg a mászót, a fix kötélről le van csatlakozva vagy különböző mozgáskoordinációs problémái vannak, akkor jó eséllyel már nem menthető.

– tette hozzá a szakértő.

Kollár Lajos szerint a sikeres csúcstámadáshoz nemcsak fizikális, hanem szellemi, mentális felkészültségre is szükség van.

„Az a pillanat, amikor fel kell, hogy ismerje egy hegymászó, hogy mi az, amit teljesíthet, és mi az, amit már nem, ez egy nagyon komplex feladat. Mindemellett van egy eufória is” – mondta az expedícióvezető. Hozzátette: a mászók a csúcs előtt 50-60-100 méterrel nem szívesen adják fel, de sokszor éppen ez vezet a halálukhoz.

„A hegy biztosan nem hibázik, tehát a hegymászónak kellett valami olyat tennie, hogy ez így végződjön, de ilyen sokszor előfordul” – mondta az interjú végén Kollár Lajos.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!