Akár egy szívós parazita lárvái is juthatnak a szervezetünkbe. A toxocara különösen a gyerekekre lehet veszélyes.


Egy brit állatorvos a TikTokon magyarázta el, miért különösen veszélyes a házikedvencek ürülékét lehúzni a vécén, írja a LADbible. Ben arra hívja fel a figyelmet, hogy szélsőséges esetben akár súlyos betegséget is okozhat az embereknek, ha az állatok salakanyagától a vécén keresztül szabadulnak meg.

Az állati ürülékben ugyanis könnyen előfordulhat egy toxocara nevű parazita, ami képes életben maradni olyan egészen extrém körülmények között is, mint a magas hőmérséklet vagy nagy mennyiségű víz.

„A toxocara azért adhat okot aggodalomra, mert zoonózis potenciállal rendelkezik, azaz emberek is elkaphatják, a gyerekek pedig különösképpen érzékenyek rá” – mondja az állatorvos. A videóból az is kiderül, hogy ne úgy képzeljük el a folyamatot, hogy óriási férgek másznak a beleinkbe és ott vígan élnek. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy véletlenül lenyeljük a parányi ürülékrészecskékkel együtt a petéket, amikből aztán a testünkben szabadon kóborló lárvák kelnek ki.

A szakember szerint már találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy a parazita a gyerekek szervezetébe jutva felelőssé tehető az alacsonyabb IQ-ért és a kognitív fejlődés visszamaradásáért. Azonban szerencsére ezek az esetek meglehetősen ritkák. Ben mindenkinek azt tanácsolja, hogy az ilyen esetek megelőzése érdekében rendszeresen hordjuk féregtelenítésre kedvenceinket, és még véletlenül se dobjuk a kutya- vagy cicakakit a vécébe.

A teljes, angol nyelvű videót is lehet megnézni:

@ben.the.vet According to Anglian water, you shouldnt flush your pet’s poo down the toilet! Have you ever done this?? #LearnOnTikTok #toilet #vegetarian #dogsoftiktok ♬ POPOPOPOPO - ?

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!