A legfrissebb demográfiai becslések szerint a magyar gazdaságban az eltartottsági ráta a jövőben folyamatosan és jelentősen emelkedni fog. Az előbbi szinte közismert, ám a most nyilvánosságra hozott adatok szerint 2062-re nyolcvan százalék közelébe emelkedik a 14 éven aluliak és a nyugdíjasok aránya az aktív korúakhoz viszonyítva - írta meg a napokban publikált A fenntartható fejlődés indikátorai című KSH kiadvány alapján a Népszava.


A jelentés szerint a szegénységi kockázatok mérséklődtek az elmúlt években, de még a KSH szerint is súlyos nélkülözésben él a magyar lakosság 10 százaléka. 1990 és 2007 között még némileg csökkent (45,2 százalékra) a magyar társadalom eltartottsági rátája, 2018-ban azonban már 50,3 százalék volt, vagyis ezer dolgozóra 500 eltartott (iskolás és nyugdíjas) jutott.

A mostani 50 százalékot meghaladó arány a következő évtizedekben folyamatosan növekedni fog, 2062-re érjük el a csúcsot 79 százalék körüli értékkel, vagyis ezer eltartóra csaknem nyolcszáz eltartott fog jutni.

Mint írják: az eltartottsági rátát egyszerre befolyásolja a születések száma, a halandóság, valamint a migráció. Ezen tendenciákra válaszul próbálkozik a kormány a születések számának emelésével, ám mint látható, még ha látványos változást is sikerül elérni 10-20 éven belül, az is csak arra lesz elegendő, hogy az eltartottsági ráta nem nyolcvan, hanem 70 százalék közelében tetőzzön. Az eltartottsági ráta csökkenthető a nyugdíjkorhatár emelésével vagy a migráció kihasználásával, ám ez utóbbiból jelenleg Magyarországon az elvándorlás a gond, mivel nem vagyunk a bevándorlók számára célország.

Kiemelt kép: iStock


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!