Letarolta az internetet az amerikai tornász, Katelyn Ohashi gyakorlata, amelyet az UCLA sportolója egy hétvégi versenyen mutatott be. Az erről készült videót világszerte több tízmillióan nézték meg.


Íme Ohashi gyakorlata:

A 21 éves Ohashi, aki 2013-ban még a riói olimpiáról álmodott, majd testi és lelki sérülései miatt fel akart hagyni a tornával, egy csapásra híres lett.

A videó kicsit megosztotta a közvéleményt, mert bár sokan csodálták a gyakorlatot, de a szakértők megjegyezték azt is - egyébként jogosan -, hogy oké, látványos, de egy világverseny ezzel semeddig sem jutna. Amikor bővebben is írtunk Katelyn Ohashiról, akkor megkérdeztük Csisztu Zsuzsát is, a korábbi tornász pedig ráerősített erre, azt mondta, míg az amerikai egyetemi sportok a legtöbb esetben a profizmus kezdetét jelentik, addig tornában ez már inkább levezetés, a sportolók inkább jól érzik magukat.

Kifejezetten benne van az a hangulat, ahol nem első sorban versengés, inkább már öröm a sport, így az az Ohashi-féle örömtorna is belefér, ahol látszik, az egész csapat kívülről tudja, a szőnyeg mellett vele csinálja végig a gyakorlatát. Inkább élvezet, eufória ez már, olyan, amire csak a sport képes. Katelyn gyakorlata is ilyen: elbűvölő, egyedi és humoros

- mondta a 24.hu-nak Csisztu, aki szerint akrobatikus, nőiesen kivitelezett, de nem annyira precíz ez a gyakorlat, így nagy világversenyen nem kerülne döntőbe.

Nyilván nem is ez a célja. Viszont visszaad végre valamit a nagybetűs női tornából és az amerikai egyetemi versenyek hamisítatlan hangulatából.

Pont az örömtorna-hangulat az, ami miatt ennyire népszerű lett ez a videó, és ha jobban belegondolunk, akkor az elmúlt években leginkább amerikai versenyeken bemutatott gyakorlatok voltak, melyeket felkapott a net és emiatt a világ minden tájára eljutottak. A Deadspin összeállított egy gyűjtést azokból az amerikai versenyeken készült videókból, amelyek szintén híresek lettek.

Lloimincia Hall

A Deadspin cikke szerint ez volt az első videó, amely világhódítót útra indult. 2014-ben az LSU tornásza mutatta be, és bár az louisianai egyetem feltöltötte a Youtube-jára a videót, beletelt egy kis időbe, mire felkapta a net. Aztán egy oldal beszámolt róla egy kattintós címmel, Hall pedig a végén már országos tévék reggeli műsoraiban nyilatkozott és már nem csak a hardcore tornadrukkerek ismerték a nevét.

Sophina DeJesus

Ő is a UCLA-re járt, amikor bemutatta ezt a gyakorlatot 2016-ban és Ohashihoz hasonlóan vagány mozgások színesítették az előadást, a csarnok pedig itt is majd felrobbant egy-egy figuránál. DeJesusról aztán a New York Times is írt egy hosszabb anyagot.

Aja Sims

Ez egy picit kakukktojás abból a szempontból, hogy az alabamás Sims nem lett világhírű. Viszont csak megnézték 2017-es gyakorlatát 13 millióan a Facebookon, ami azért szintén nem elhanyagolható szám.

Katelyn Ohashi

Bizony, bár sokan most ismerték meg a nevét, neki is volt már egy olyan gyakorlata 2018-ban, amit azóta 80 milliószor játszottak le. A zeneválasztás egyébként itt is tökéletes, a Michael Jackson-egyvelegnél jobbat nem is nagyon lehet elképzelni egy kiadós tornabulihoz.

Margzetta Frazier

Maradunk a UCLA-nél, ez egy egyetemi előválogató verseny volt, Frazier pedig olyan tornagyakorlatot mutatott be tavaly, hogy a többség szerint ez még Ohashit is veri. Más kérdés, hogy a pontozók erre nem adtak tökéles, 10-es pontszámot.

Shannon Hortman-Evans

És végül a utah-i Hortmans Evans gyakorlata, aki szintén a napokban vált ismertté, ő Super Mariót keverte a tornával.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!