Összeállítottunk egy útmutatót a leggyakoribb hétköznapi veszélyhelyzetekhez, ami bárki számára hasznos utasításokat tartalmaz:

Ne önts gyújtófolyadékot a nyílt lángba.

A tűzgyújtó folyadékot rendkívül veszélyes közvetlenül a nyílt lángra locsolni, a folyadék sugarán felfutó láng ugyanis berobbanthatja a palackot, komoly égési sérüléseket okozva ezáltal a tűz közvetlen közelében tartózkodó embereknek.

  • Mindig használj minőségi tűzgyújtó folyadékot.
  • Viselj tűzálló kesztyűt, vagy legalább egy hőálló konyhai kesztyűt.
  • A folyadékot még a tűz meggyújtása előtt öntsd a fára vagy a szénre, és várj 2-3 percet, amíg felszívódik.
  • Használj egy feltekert újságpapírt a tűz biztonságos távolból történő begyújtására.
  • Ügyelj rá, hogy a tűz lángja semmiképp se legyen 10-15 centiméternél magasabb.

Ha megsérülsz, vagy megharap egy állat, azonnal menj tetanusz injekcióért.

A tetanusz bacillus, a tetanusz kórokozója egy rendkívül mérgező toxint termel az emberek számára, mely hatással van az idegrendszerre, görcsöket és bénulást okozva a balesetet szenvedő személynél. A tetanusz bacillus nagyon szívós, általában az emberek és állatok beleiben, ürülékében és a rozsdás szerszámok felületén található. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritkának számítanak a halálos kimenetelű balesetek, de ehhez elengedhetetlen, hogy a súlyos sérülés esetén azonnal felkeressük a legközelebbi kórházat egy tetanuszinjekcióért.

Ne ugorj hirtelen a vízbe, ha hosszabb ideig voltál a napon.

Felhevült testtel fontos, hogy lassan és fokozatosan sétáljunk be a vízbe. A hirtelen hőmérsékletcsökkenés eszméletvesztéshez vezethet, ami különösen veszélyes a vízben.

Védd magad és szeretteidet a hőgutától a melegben.

Meleg időben könnyű túlhevülni. Hőgutát nemcsak a napon kaphatunk, hanem olyan beltérben is, ahol túl magas a hőmérséklet. A hőguta jelei közé tartozik a szédülés, a levertség, a zavartság, zavaros beszéd, hányinger és a hányás is. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod magadon vagy szeretteiden, azonnal hívj orvost.

Soha ne hagyd egyedül az időseket, gyerekeket vagy az állatokat egy bezárt autóban. Egy napon álló autó utastere még akkor is könnyen elérheti az 50°C-ot, ha odakint 21°C-os, napsütéses idő van. Ilyen esetben már néhány perc is életveszélyes hőgutához vezethet.

Legyünk figyelemmel más autósok holtterére.

Ha az autó tükrei nincsenek tökéletesen beállítva, akkor előfordulhat, hogy egy jármű körül holttér keletkezik, melyben a sofőr nem veszi észre a mellette/mögötte közlekedő többi autóst. Ez különösen kanyarodáskor vagy sávváltáskor lehet veszélyes, és főleg akkor, ha egy motoros vagy biciklis kerül a holttérbe. Az ilyen veszélyek elkerülése végett mindig feltételezzük, hogy esetleg az előttünk/mellettünk haladó jármű holtterében vagyunk, és ne tapadjunk rájuk túlságosan vagy ne végezzünk hirtelen manővereket, mert ez könnyen balesettel járhat.

Ne adj aszpirint a 16 év alatti gyermekeknek.

16 év alatti korban az aszpirin szedése Reye-szindrómát okozhat, ami rendkívül veszélyes is lehet. Ilyen esetekben forduljunk orvoshoz, és helyettesítsük más gyógyszerekkel az aszpirint.

Csak vízzel vedd be a gyógyszereket.

Fontos, hogy sose vedd be egyszerre a gyógyszereket, mert sosem tudhatod, hogy milyen reakciót vált ki, ha vegyíted őket egymással. Hasonló a helyzet a gyümölcslevek esetén, bizonyos gyümölcslevek például gyengíthetik vagy fokozhatják a gyógyszer összetevőinek hatását.

Ha fulladozol, soha ne szaladj WC-re, vagy más helyre, ahol nincsenek emberek.

Ha fulladozol, soha ne menj eldugott mellékhelyiségbe, például egy étterem mosdójába azért, hogy "ne zavarj ezzel másokat". A mosdókban könnyen elájulhatsz és megfulladhatsz anélkül, hogy bárki is tudna róla, ezért fontos, hogy ha bajban vagy, akkor nyugodtan mutasd meg másoknak, hogy ők is tudják, sürgős segítségre van szükséged.

Forrás: liked.hu

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!