Ki élte túl a legtöbb merényletkísérletet? Erre a kérdésre a szokásos válasz az szokott lenni, hogy Fidel Castro, volt kubai elnök. Legalábbis Castro biztonsági főnöke egyszer azt állította, hogy a kubai vezető túlélt 638 ellene tervezett merényletkísérletet, amelyek többségét a CIA, illetve az általa finanszírozott, támogatott különféle közbeiktatott szervezetek készítettek elő. Az állítólagos tervek közül néhány a hihetet­lenség határáig bizarr volt:


robbanó szivar, egy rejtett, mérgezett tűvel ellátott toll, robbanószerrel töltött kagyló - ez utóbbi arra az esetre, ha Castro búvárkodni indulna.

A másik esélyes

Egy 1976-os szenátusi jelentés azonban csak nyolc, CIA által tervezett merénylet­kísérletre talált bizonyítékot, és bár minden bizonnyal volt több, nehéz elválasztani a tényeket a fikciótól, a propagandától és - különösen Castro esetében - a legendáktól.

A merényletek száma az elmúlt két évszázadban megnőtt. Noha a politikai gyilkos­ság egyidős az emberi civili­zá­ció­val, gyakorisága a demok­rá­cia és az ideológiai alapú poli­ti­zá­lás megjelenésével expo­nen­ciá­lisan emelkedett, a folyama­tot pedig a lőfegyverek és a könnyen elérhető robbanószerek megjelenése csak tovább katalizálta, mivel így a merénylőknek nem kellett áldozatukat (és esetleges testőreiket) annyira megközelíteniük.

Ha azt feltételezzük, hogy a Castro elleni 638 merényletkísérlet durva túlzás, Moammer Kadhafi líbiai diktátor is esélyes jelölt lehet, miután a közlése szerint rengeteg, bár pontosan nem ismert számú alkalommal törtek az életére disszidensek, iszla­mis­ták, valamint a nyugati fegy­veres erők.

Bármelyik amerikai elnök

Egy másik lehetséges "nyertes" I. Zogu albán király (1928-1939), aki állítólag legalább 55 merényletkísérletet élt túl. Száműzetésben, de ágyban, párnák közt halt meg 65 éves korában - a napi 200 szál ciga­retta elszívása "végezte el a feladatot", amit az ellene vérbosszút hirdető albánok százai nem tudtak.

A fentieknél sokkal unal­ma­sabb, ám feltehetően helyes válasz lehetne viszont valószínűleg bármelyik amerikai elnök az elmúlt egy évszázadból. Az elnököknek rengeteg ellenségük van, és sok pszichés prob­lémával küzdő ember is kiszemeli őket célpontként, de az amerikai titkosszolgá­latok és biztonsági erők a merénylet­kísérletek zömét még a tervezési fázisban meghiúsítják.

Kiemelt kép: ADALBERTO ROQUE / AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!