Van, ahol a korai fajták júliusra már leértek, de olyan hely is akad, ahol egészen augusztus 7-ig várják a meggyszedőket.


A Gyümölcsvadászidén is összeszedte azoknak a kerteknek a listáját, ahol szedd magad akció keretében feltankolhatunk meggyből. Pest megyében Dánszentmiklóson, Zsámbékon, Pomázon és Szobon is várják még azokat, akik saját kezűleg szednének a fáról a piros gyümölcsből.

A korábbi években nyitva tartó egyik péceli és sóskúti lelőhely idén fagykár miatt nem fogad szedőket, és van, ahol a korai fajták már leértek, ezért érdemes indulás előtt tájékozódni. A Veszprém megyei Szentbékkállára egészen augusztus 7-ig lehet menni meggyért.

Mint a FruitVeb korábban közölte:

Ez főként a tavalyi aszály hatása, amelynek során a fák 10-20 százaléka ki is száradt. A tavaszi fagy sem tett jót a meggynek: az időjárás kritikus időszakban volt hűvös, szeles és fényszegény, emiatt sok virágból nem kötődött gyümölcs.

A Fruitveb közleménye szerint a kiváló minőségű magyar meggy 60-70 százalékát a konzervipar hasznosítja, de a belföldi befőttgyártók szervezettsége nem megfelelő, így nem tudnak jó áron értékesíteni külföldön - a nagy német vevők a tavalyinál nem is hajlandók többet fizetni. Az előállítási költség ugyanakkor nőtt a befőttesüveg, az energia, a munkabér és más összetevők drágulása miatt, és a meggytermesztés is 30-50 százalékkal többe kerül, mint 2-3 éve, miközben a felvásárlási ár nem változott.

(via Gyümölcsvadász, MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!