Hétfőn hoztak ítéletet a 2009-ben lezuhant gép ügyében, amely Rio de Janeiróból Párizsba tartott, fedélzetén 228 emberrel.


Hétfőn hoztak ítéletet egy 2009-ben lezuhant gép ügyében, amely Rio de Janeiróból Párizsba tartott, fedélzetén 228 emberrel.

A bíróság azt állapította meg, hogy sem az Air France sem az Airbus nem vétkes a 2009 június elsején történt tragédiában – írja a Ladbible. A gép az óceánba zuhant, amit a 12 fős személyzet és a 216 utas közül senki sem élt túl.

Az ítélet azután született, hogy két évi keresés után rábukkantak a járat fekete dobozára. Az ebben rögzített adatokból kiderül, hogy az úgynevezett pitotcsővel volt probléma, amely a folyadékáramlás sebességét jelzi. A három pilóta, Marc Dubois, David Robert és Pierre-Cedric Bonin többször is kétségbeesetten azt kiáltja káromkodva, hogy nem tudják, mi történik.

Az áldozatok családtagjai a bíróságon azt állították, hogy az Air France és az Airbus is tisztában volt a pitotcső (egy speciális áramlásmérő eszköz) problémájával, de nem cserélték ki, és a pilótákat sem tájékoztatták arról, hogyan alkalmazkodjanak a helyzethez. Mindkét cég tagadta, hogy felelős lenne a tragédiáért, szerintük az elektronikus riasztórendszerek meghibásodása volt a szerencsétlenség oka.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!