Minden még létező és alig létező párt vezetője és az elemző szakma egy része is elítélte vagy minimum hatalmas hibának tartotta a miniszterelnök politikai igazgatójának szavait.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, nehezen kimagyarázható mondatokat tett Orbán Balázs egy interjúban az orosz-ukrán háború kapcsán Magyarországról. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

A hírre nemcsak Magyar Péter reagált szinte azonnal, távozásra felszólítva Orbán Balázst, de a politikai élet és az elemző szakma is gyorsan reagált az elhibázott mondatra.

Török Gábor politológus egyenesen a legnagyobb politikai hibának nevezte a megnyilvánulást. Mint írja:

Rácz András Oroszország-szakértő egy velős mondatban foglalta össze mondanivalóját:

A szakértő szerint ha Ukrajna nem védekezett volna, akkor az ország függetlenségét és szuverenitását veszítette volna el. „Mára már pontosan tudjuk: az kezdeti orosz cél is Ukrajna teljes alávetése volt, új kormány hatalomba juttatásával, az ország haderejének leszerelésével, az ország kül- és belpolitikai mozgásterének jelentős korlátozásával és a Krímen túl legalább két megyényi terület (Donyeck, Luhanszk) végleges elcsatolásával” – tette hozzá.

Több politikus is reagált Orbán Balázs félresikerült mondataira.

„És ezek a senkiházi ruszkibérencek tartják magukat a Pesti Srácok örököseinek...” – nyilatkozta Tompos Márton, a Momentum elnöke. Bedő Dávid frakcióvezető szerint „a nemzet szabadságáért akkor is küzdeni kell, ha az a küzdelem reménytelennek tűnik. Nem behódolni kell az agresszornak, hanem ellenállni. Ezért is vagyok büszke a nagyszüleimre, akik részt vettek az 1956-os eseményekben és küzdöttek Magyarország szabadságáért.”

Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom közleményében azt írja:

Mint írják: „A Fidesz eddigi oroszbarát politikája most nyíltan felfedte valódi szándékait: Orbán és pártja nem a magyar emberek érdekeit szolgálják, hanem Moszkvának játszanák át hazánkat, ha arra kerülne sor. Kérdezzük: Ki akarna olyan kormányt, amelyik előre kijelenti, hogy nem védené meg saját országát? Magyarország védelme nem lehet alku tárgya! Felszólítjuk a Fideszt, hogy haladéktalanul valljanak színt, miért adnák fel Magyarország szuverenitását, és miért nem védenék meg az országot! A Fidesz politikája nem a nemzeti szuverenitás védelmét szolgálja, hanem egyenesen veszélyezteti Magyarország jövőjét! Orbán Balázs kijelentései világosan megmutatták: a Fidesz nem a magyar emberek érdekeit képviseli, hanem Putyin szövetségeseként cselekszik.”

Megszólalt a kérdésben Ungár Péter, az LMP társelnöke is. Az MTI sajtószolgálatán keresztül közzétett nyilatkozatában azt írja: „Felmerül a kérdés: hány megyét, várost, települést adna át Orbán Balázs egy agresszornak? Számoljon be, pontosan mennyi magyar területet tart feláldozhatónak, a miniszterelnök pedig adjon választ, egyetért-e Orbán Balázs szavaival!”

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Balázs szavai azt jelentik, hogy

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!