A gazdasági növekedés nyomán nyugdíjprémiummal is kalkulál a kormány 2024-ben, de ehhez az is kell, hogy az államháztartás egyenlegcélja teljesüljön.


A Költségvetési Tanács véleménye alapján 6 százalékos nyugdíjemelés várható jövőre, emellett pedig nyugdíjprémiummal is kalkulál a kormány.

A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12.500 forint pluszt jelenthet, ami éves szinten százötvenezer forint többletnyugdíj – írja a Portfolio a Költségvetési Tanács véleménye alapján, melyet a 2024-es költségvetés tervezéséhez készítettek.

Ehhez az is kell még, hogy az államháztartás egyenlegcélja teljesüljön. A legmagasabb egyszeri nyugdíjprémium összege várhatóan 12 ezer forint lesz.

„Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők (a kormány külön döntése alapján) a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak” – olvasható Költségvetési Tanács véleményében. Ezek forrását céltartalék tartalmazza.

2024 februárjában szokás szerint várható a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése is, de ezt a Költségvetési Tanács anyaga nem részletezi.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!