Zokogva vallottak a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők arról, hogyan változott meg az életük a halál felé közeledve.


Újabb három beadvánnyal fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához magyar magánszemélyek az eutanázia lehetőségének megteremtéséért, írja az RTL.hu. Karsai Dániel életvégi peréhez csatlakozik az alkotmányjogászhoz hasonlóan szintén ALS-betegséggel diagnosztizált Dunavölgyi Mária és Skripeg Béla, valamint a sclerosis multiplexes Giovannini Mónika. Rajtuk kívül az egészséges László Róbert politikai elemző is csatlakozott a kezdeményezéshez, mert szerinte ez Magyarországon tízmillió ember ügye, hiszen „mindannyian, bármikor kerülhetünk méltatlan helyzetbe”.

„Miért várom el, hogy a magyar kormány lépjen ezügyben? Mert így élnem méltatlan, megalázó, kiszolgáltatott, és a családtagjaim szempontjából sem szeretném, ha ez így folytatódna” – mondta Dunavölgyi Mária a Katona József Színház előcsarnokában tartott sajtótájékozatón. Az 54 éves nő könnyek között hozzátette:

„Nem arról van szó, hogy az ember nem szeret élni. Ezt felejtsük el, verjük ki a fejünkből. Nagyon is szeretek élni. Én ezt a méltatlanságot nem vagyok képes elviselni.”

Az először nyilvánosság elé álló 64 éves Skripeg Béla szemeit törölgetve mesélt helyzetéről:

„Éjszaka az ágyban a családtagjaim forgatnak, nem tudok megfordulni.Semmit nem tudok. Ez már nem élet” – panaszkodott a szintén ALS-sel élő férfi, akinek még az is szemmel látható nehézséget okozott, hogy az orrát megtörölje.

„Lehet, hogy nekünk ez már nem fog megoldást adni, de én legalábbis személyesen úgy tudom megélni, és remélem, hogy a többieknek is ez ad erőt, hogy az életünk ezen drámai utolsó szakasza egy jó ügy szolgálatában telik el” – mondta az újságíróknak Karsai Dániel, aki két éve még sportolt, de ma már percekbe telik neki az is, hogy lábra álljon.

Karsai ügyét állapotára tekintettel a jövő héten, soron kívül tárgyalja a bíróság. Ítélet azonban leghamarabb csak januárban születhet, de onnantól is még további hónapok telhetnek el, mire a döntés jogerőre emelkedik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!