A kormány szerint egy korábbi esetben, a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben hozott ítéletben már válaszoltak ezekre a kérdésekre. Karsai azonban tovább harcol.


Ahogy arról mi is írtunk, a 46 éves Dr. Karsai Dániel nemrégiben bejelentette, hogy az ALS nevű halálos betegséget diagnosztizálták nála. A nemrégiben még rendszeresen sportoló ügyvéd ma már nem képes önállóan ellátni magát, járni is csak nagy nehézségek árán tud. A helyzete pedig az idő múlásával sokkal rosszabb lesz. Egyre nagyobb kínokat kell majd átélnie, miközben a tudata tiszta marad. Ezért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához azzal a kéréssel, hogy engedélyezzék számára az életvégi döntést, még mielőtt elviselhetetlenné válnak a fájdalmai.

A vele készült interjúnk itt olvasható.

Karsai Dániel ügyében a magyar kormány is benyújtotta véleményét a strasbourgi bíróságnak.

- írja a 444.hu.

A brit Diane Pretty a 2000-es évek elején próbálta elérni, a „gyors, szenvedés nélküli halált [...] otthon, a családom körében”. A nő azért szerette volna a brit törvényeket megváltoztatni, mert a motoros neuronbetegsége miatt óriási fájdalmai és egyéb problémái voltak. A brit bíróság a Lordok Háza, Nagy-Britannia legfelsőbb bírósága végül elutasította a kérést. Az asszony ezt követően fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amely végül úgy döntött, hogy

Pretty végül 43 éves korában 2002. május 11-én halt meg. A betegsége miatt addigra számos tüdő- és mellkasi probléma miatt teljesen leépült.

A magyar kormány erre hivatkozva kéri, hogy „a fenti okok miatt a kormány kéri a Bíróságot, hogy a kérelmet nyilvánítsa elfogadhatatlannak.”

Karsai Dániel a közösségi oldalán azt írta, hogy kétnapos tárgyalás lesz az ügyében a bíróságon. November 27-én dr. Sándor Judit bioetikus és Regis Aubry palliatívllátás-szakértőt fogják meghallgatni. Két szervezet – Dignitas és a European Centre for Law and Justice – pedig írásbeli észrevételeket nyújthat be.

A férfi pedig azt írta: „Tekintettel az eddigi megtisztelően nagy érdeklődésre, a Kormány észrevételeiről és az újabb fejleményekről holnap, azaz 2023. október 25-én 11:00 órakor sajtótájékoztatót tartok az Irodámban”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!