Amíg Orbán Novákra kifejezetten dühös volt, Vargát inkább politikai számítások miatt vették le a sakktábláról. A miniszterelnök két bukott elnök után csak általa jól ismert, megbízható kádert akar látni, nőket és fiatalokat nem fog jelölni.


Török Gábor politológus 24.hu-nak adott interjújáról már írtunk, most az interjú egy másik részletét ismertetjük.

Török egyértelművé teszi, hogy korábban is érezni lehetett, hogy Orbánnak kételyei ébredtek afelől, hogy Novák személyében jó személyt jelölt a köztársasági elnöki posztra. Ebben, többek között az Ukrajna elleni orosz agresszióval, és a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatosan hangoztatott véleménye, kibeszélése csak megerősítette. Azaz

Török úgy fogalmazott: „A hozzám eljutott információk abba az irányba mutatnak, hogy Orbán Viktor kifejezetten dühös, haragos volt.”

Varga Judit esetében azonban más a helyzet. A politológus szerint a volt igazságügyminiszter esetében, történt, az simán „kivégzés volt”. Azaz Varga vesztét az a politikai racionalitás okozta, hogy a kormányzat részéről minél előbb le akarták zárni az ügyet, és

Török Gábor ehhez hozzáteszi, hogy információi szerint „Ferenc pápa látogatása előtt nagyon gyors döntéseket kellett hozni, ez talán azt a feltételezést is megengedhetővé teszi, hogy Varga Juditnak nem volt alkalma arra, hogy szélesebb körben tájékozódjon az ügyről, amikor ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.

A köztársasági elnöki poszt várományosairól Török úgy gondolja, hogy Orbán bizalma az eset után nemcsak a fiatalokban és a nőkben, de olyan személyekben is megrendült, akiket nem ismert eléggé, és a tét nagy, mert az eddigi két fiaskó után a miniszterelnöknek „sok hibázási lehetőség már nincs ebben a kérdésben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!