Ha megnézed ezt a felvételt, talán te sem feledkezel meg többé erről a fontos lépésről.


Sosem értetted, hogy miért mondták neked annyiszor gyerekkorodban, hogy a wc-ülőke tetejét le kell hajtani, miután végeztél? Vagy akkor csodálkoztál rá arra, hogy az le van hajtva, amikor vendégségben voltál? Ha eddig nem tudtad, miért fontos, hogy használat után, még az öblítés előtt hajtsd le a fedelet, ez a videó biztosan meg fog győzni arról, hogy ezek után ne felejtsd el ezt.

Tudósok készítettek egy igazán látványos és beszédes felvételt arról, mi történik, ha lehúzzuk a wc-t, a fedél pedig nem fedi az ülőkét. Neonzöld színnel jelenítették meg azokat a cseppeket, amelyeket szabad szemmel nem láthatunk. Ezek minden öblítéskor kiáramolnak a vécéből egyenesen a levegőbe.

Ez még a tesztet végző tudóscsapat vezetőjét is meglepte. John Crimaldi, a Coloradói Egyetem munkatársa az erről szóló tanulmányban azt írta, az eredmények alapjaiban változtatták meg a véleményét a wc-használatról, lelki szemeivel már látja ezeket az aeroszolokat, amelyek betöltik az egész mosdót. Szerinte mások is megdöbbennek, amikor látják, hogy milyen meglepően gyorsan és intenzíven áramolnak ki a vécéből a levegőbe a baktériumokat is terjesztő cseppek.

Azért nem kell megijedni, egyetlen egyszerű lépéssel minimalizálhatjuk a cseppek terjedését: le kell csukni a wc-ülőke fedelét még azelőtt, hogy lehúzzuk a wc-t.

Joshua Santarpia, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának mikrobiológusa azt is tanácsolja, hogy a nyilvános mosdókban viseljünk maszkot, hiszen ott még nagyobb a baktériumok gyors terjedésének kockázata.

Forrás: UNILAD


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!