Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ez a 6 dolog egészen biztosan eldugaszolja a lefolyót, ezért soha ne dobd a kagylóba őket!

Ha nem akarod, hogy elduguljon a lefolyód, jobb, ha az alábbi 6 dolgot soha nem dobod a kagylóba, vécébe. A legtöbb ember nem figyel arra, hogy mit nem szabad a lefolyóba dobni, és csodálkozik, hogy miért nem folyik le a kagylóból a víz rendesen, vagy miért keletkezik dugulás.

A legjobb, ha a természetes háztartási hulladékokat a komposztba dobod, de ha nem kertes házban laksz, akkor is lehet szelektíven gyűjteni.

Lássuk, miről van szó!

1. Kávézacc

Ne dobd a kávézaccot a kagylóba, mert egy vastag rétegben lerakódik a csövek oldalára, és dugulást okoz. Hálás lesz viszont érte a kerted, udvarod, de akár a szobanövények is nagyon szépen fognak fejlődni a zaccban lévő hatóanyagoktól.

2. Macskaalom

A piszkos macskaalmot soha ne dobd a vécébe, mert nedvesség hatására megduzzad, így könnyen dugulást okozhat. Inkább tedd a szelektív kukába, vagy ásd el a kertben.

3. Nedves törlőkendő

Nehezebb, mint a vécépapír, és nem mállik szét a víz hatására, ezért egy idő után eltömíti a lefolyórendszert. Soha nem dobd a vécébe!

4. Pelenkák

A pelenka belsejében lévő nedvszívó gél nem oldódik fel, a nedvesség hatására még jobban megduzzad, és óriási dugulást tud okozni a lefolyóban.

5. Fültisztító pálcikák

A fültisztító pálcikák nem mennek le a lefolyón, hanem általában fennakadnak, ezzel a többi lehúzandó dolognak is útját állják.

6. Zsírok, olajok

Lerakódnak a lefolyó cső oldalán, megszilárdulnak, és eltömítik a lefolyót.

Mi tehetsz, ha mégis eldugult a lefolyó?

1. Használj egy vállfát!

Egy vékony drótból készült vállfát nyiss szét, és a kiegyenesített részt próbáld jó mélyen lenyomni a lefolyóban. Mozgasd határozottan le-fel, és így könnyen ki tudod dugaszolni a lefolyót. Ezután engedj forró vizet a lefolyóba, hogy teljesen át tudd mosni.

2. Szódabikarbóna

Egy háromnegyed csésze szódabikarbónát keverj egy el háromnegyed csésze ecettel, amikor elkezd habzani, akkor öntsd a lefolyóba. Ezzel a módszerrel könnyen meg tudsz szabadulni a lefolyóba ragad hajszálaktól, szöszöktől. Hagyd állni legalább egy órán keresztül, majd engedj rá forró vizet.

3. Forró víz

Forralj fel vizet, és öntsd 2-3 részletben az eldugult lefolyóba. Ez a leggyorsabb, és legolcsóbb megoldás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!