Az EU hivatalos álláspontja ugyanis hosszú ideje az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben.


Saját korábbi vállalásaival is szembemegy a magyar kormány, ha izraeli külképviseletét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti – közölte az Európai Bizottság külügyi szóvivője. Az információt izraeli lapok alapján a hvg.hu írta meg.

Sajtóhírek szerint Eli Cohen izraeli és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyeztetett erről múlt havi tárgyalásukon. Peter Stano szóvivő az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az EU hivatalos álláspontja hosszú ideje az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben. Ezért van az összes uniós külképviselet és az EU missziója is Tel-Avivban. A tagállamok egy 1980-as ENSZ-nyilatkozathoz csatlakoztak és hasonló tartalmú nyilatkozatot fogadtak el az uniós állam- és kormányfők 2017 decemberi csúcstalálkozójukon is. Az akkori zárókövetkeztetésekben azt írták: az EU újólag hangsúlyozza, hogy továbbra is szilárdan elkötelezett a kétállami megoldás mellett, és ezzel összefüggésben az EU Jeruzsálemmel kapcsolatos álláspontja változatlan marad.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!