Erős földrengés rázta meg az Égei-tenger törökországi partvidékét pénteken, a görög Számosz szigettől észrakra, írja a BBC. A törökországi Izmir tartományban a rengés erőssége a Richter-skála szerinti 7-es erősséget is elérte, de érezni lehetett Isztambulban, Kréta szigetén és Athénban is egyaránt.


A földrengés következtében a török partoknál négy ember meghalt, 120-an pedig megsérültek, írja az MTI a török katasztrófaelhárítás híre alapján. Az ERT görög közszolgálati televízió jelentése szerint a görögországi Számos szigetén több ház fala leomlott.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földmozgás epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen a tengerben.

Az alábbi videó Izmir városában készült, látható, amint egy épület szinte teljesen megsemmisül a földrengés következtében:

???? #izmir #izmirdeprem #izmirdedeprem pic.twitter.com/4MdwvhBD8p

- Mehmet Ali Ay (@Mehmet_Ali_Ay44) October 30, 2020

A pusztítás mértéke az alábbi videóból is jól látszik:

İzmirden gelen görüntüler çok geçmiş olsun inşallah can kaybımız yoktur #deprem pic.twitter.com/9BRTCRC607

- 10/10 replik (@ononreplik) October 30, 2020

Az alábbi videó pedig azt tanúsítja, hogy kisebb szökőár követte a rengést, a felvételen látszik, amint Izmir utcáit bútorokkal teli hömpölygő víz lepi el:

Wow a mini tsunami occurred in Izmir's Seferhisar after a 6.6 magnitude earthquake pic.twitter.com/uRNz0PrXeZ

- Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 30, 2020

A legfrissebb hírek szerint Izmirben hat épület omlott össze, de sérültekről, anyagi károkról egyelőre nem érkezett jelentés, amint ez változik, frissítjük cikkünket.

Kiemelt kép: AFP / Mehmet Emin Menguarslan / Anadolu Agency


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!