Horváth Zsóka dicséretet, Schmercz Blanka bronzérmet, míg Elekes Dorottya ezüstérmet szerzett a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián.

Lengyelország ötvenkét ország csapatait látta vendégül a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia keretében, immáron második alkalommal a sorozat kezdete óta. Az akkor még diákként résztvevő Dálya Gergely most csapatvezetőként, míg Jäger Zoltán megfigyelőként is megtapasztalhatta az olimpiai feladatokat - írja közleményében a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont.

A magyar csapatot a diákok részéről a 10. osztályos Elekes Dorottya a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumból, a 11. évfolyamos Horváth Zsóka a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumból, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzős diákja, Schmercz Blanka, a szintén utolsó éves Sarkadi Sándor a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumból és a 11. osztályos Vári Gergely Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja alkotta.

Az elméleti feladatsor 13 példájára 5 óra állt a diákok rendelkezésére, amely során például azt kellett vizsgálnia a diákoknak, hogy a NASA bolygóvédelmi programjának keretében indított DART űrszonda kisbolygóba történő becsapódása mennyire változtatta meg annak pályáját.

Az adatelemzési feladatok során pedig becslést kellett adni a Nagy-Magellán-felhő távolságára a törpegalaxisban az OGLE projektben detektált kettőscsillagok paraméterei alapján, amelyre 3 órájuk volt. A planetáriumban csillagokat és csillagképeket kellett felismerniük, és egy meteor áram radiáns pontját kellett meghatározni, míg az észlelés során a Szaturnusz holdjait kellett azonosítani, a Starlink-műholdak átvonulását megfigyelni, és egy távoli galaxisban felrobbant szupernóva koordinátáira és fényességére kértek becslést a feladatírók.

A végleges eredmény szempontjából az utóbbi 2 forduló együttesen 25 százalékban, míg az elmélet 50, az adatelemzés pedig 25 százalékban számított.

Szeptemberben pedig már újra is indul az Athletica Galactica következő évada, amelyre a szervezők várják a csillagászat iránt érdeklődő, fizikából, matematikából és informatikából kiemelkedő diákok jelentkezését, hogy 2024 augusztusában Brazíliában is képviselhessék hazánkat a magyar csapat tagjai.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!