Három űrhajós tért vissza ma a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) - írja az IFLScience. Oleg Szkripocska, a Roszkoszmosz kozmonautája, illetve Jessica Meir és Andrew Morgan, a NASA asztronautái magyar idő szerint péntek hajnalban landoltak a kazahsztáni Zsezkazgan közelében.

Szkripocska és Meir 2019 szeptemberében kezdte meg küldetését, Morgan pedig tavaly júliusban. Amikor az űrhajósok elindultak a Földről, még senki sem tudott a COVID-19-ről, a legkorábbi ismert koronavírusos eset 2019 novemberi.

Azt mondhatjuk, hogy a Föld fentről ugyanolyan lenyűgözőnek tűnik, nehéz felfogni azokat a változásokat, amelyek történtek"

- mondta Meir egy április 10-i sajtótájékoztatón. Bár az űrhajósok olvassák a híreket, illetve barátaikkal és rokonaikkal is érintkezésben vannak, az űrből mégis nehéz megérteniük, hogy mennyire változott meg az élet.

Kép: Andrey Shelepin / Russian Federal Space Agency - R / Sputnik via AFP

Az űrhajósok várták a visszatérést, de felkészültek lélekben, hogy nem ugyanarra a Földre fognak leszállni. Meir úgy képzeli, hogy a földi napok bizonyos szempontból még elszigeteltebbek lesznek, mint az ISS-en, hiszen az űrállomáson a sok tennivaló miatt nem érezték igazán a bezártságot.

A járvány miatt a landolásnál is bevezettek óvintézkedéseket. A földi személyzet a mentés során maszkot viselt, a csapatban pedig csak olyanok voltak jelen, akik negatív tesztet produkáltak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!