A 18 év feletti diákok a kordonon belül, a kiskorúak pedig azon kívül állva a magasba tartottak néhány, a kultúra szabadságáról szóló papírlapot és egy nagyobb transzparenst.


Az Egységes Diákfront tagja, Perlaki-Borsos Noel 15-20 társával együtt tavaly novemberben tiltakozni ment a Néprajzi Múzeum kiállítására, amelynek egy részét kordonnal kerítették el a 18 év alatti látogatók elől. Az „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című kiállításon egy homoszexuálisok hétköznapjairól szóló fotósorozatot is bemutattak. A múzeum egy héttel azután döntött a kordonozás mellett, hogy egy hasonló ügy miatt menesztették L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről.

A tiltakozás előtt Egységes Diákfront emailben jelezte, hogy másnap a múzeumot meglátogatják, de nem reagáltak a levelükre. A fiatalok a főigazgatóval, dr. Kemecsi Lajossal szerettek volna beszélni, de mivel ő nem volt ott,

A BRFK később hivatalból indított szabálysértési eljárást Perlaki-Borsos Noel, mint a gyűlés szervezője ellen és 80 ezer forintos büntetést szabtak ki rá. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértést helybenhagyta, és úgy döntött, hogy a diák figyelmeztetést kap a történtek miatt. Mindezt az enyhítő körülmények túlsúlyával indokolták, köztük azzal, hogy a fiú még középiskolába jár, és nincs saját jövedelme. Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, a döntés a mai nappal jogerőre emelkedett.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!