FRISSÍTÉS: Az SZFE vezetősége is reagált.

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem a felvételizőknek, miután az intézmény leendő osztályindító tanárai a mai napig nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásunkra, sem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, Palkovics Lászlónak küldött levelükre.

A nyilatkozatban azt írják: az intézmény novemberben meghatározta a 2021/22-es tanévben induló képzéseket és felkérte a tanári kart az induló képzések egy részének szakmai vezetésére.

„Mi, az érintett tanárok, egy november 27-én kiadott közleményben megfogalmaztuk, hogy az osztályindítások általunk kizárólag abban az esetben elképzelhetőek, ha 2020. december 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalásokat kezdeményez az Egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról, a rektori pályázat kiírásáról.”

hirdetés

„Sajnos december 20-ig, a határidő lejártáig előrelépés ebben az ügyben nem történt.”

- írták, majd kifejtették, hogy a jelenlegi vezetéssel nem látják szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit.

„Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán nem látjuk biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól.”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem visszalépő osztályvezetői:

• Színművész prózai szakirány: Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia

• Mozgókép – filmírás BA: Csuja László, Nagy V. Gergő

• Mozgókép – film- és televíziórendezés BA: Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron

• Mozgókép – gyártásszervezés BA: Sós Judit, Hutlassa Tamás

• Mozgókép – filmhang BA: Balázs Gábor, Zányi Tamás

• Mozgókép – filmvágás BA: Lemhényi Réka, Kollányi Tamás

• Televíziós műsorkészítő BA: Herman Péter, Szórád Máté

• Filmrendező MA: Enyedi Ildikó, Gigor Attila

• Filmoperatőr MA: Máthé Tibor, Dévényi Zoltán

• Látványtervező MA: Pálfi Szabolcs, Radák Judit

FRISSÍTÉS:

Az SZFE vezetősége az MTI-nek elküldött közleményben reagált. Mint írták, még nem kérték fel a 2021/2022-es tanévre még nem kérte fel a az osztályvezető tanárokat, így mindazon "önjelöltek", akik azt nyilatkozzák, hogy "visszaadják", "nem vállalják" az osztályvezetői feladatokat, azokat a vezetés soha nem kérte fel ilyenre.

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanárait az SZFE vezetése kéri fel, ez eddig is így volt, ezután is így lesz" - közölték, hozzátéve, hogy a 2021/2022-es tanévben neves, megbecsült szakemberek fognak osztályokat indítani az egyetemen.

"Sajnáljuk, hogy a szakma egy része - köztük az intézmény egyes jelenlegi és volt oktatói - mindent elkövetnek az egyetem lejáratására, jó hírnevének csorbítására"

- olvasható még a közleményben.



hirdetés