Az USA Today nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. A lap kiemeli: az eredmények kalkulálásához olyan abszolút monarchiákat nem vettek számításba, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia. Sőt, mivel például Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek esetében gyakran nem hozzák nyilvánosságra az állami vezetők javadalmazását, ezért ezek alkotmányos monarchiák is kimaradtak.

A lap számításai szerint 20. helyezett Édouard Philippe, - a francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer.

Ám nem mindenhol figyelhető meg ilyen szépen a két adat együttállása: az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik

mindketten 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a fentieknek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>