A történész szerint az interjút készítő Kohán Mátyás történelmi ismeretei ugyan csekélyek, de a miniszterelnök politikai igazgatójának kijelentése egészen más szint. Ungváry szerint gyakorlatilag semmibe veszi a szabadságot és a függetlenséget.


Orbán Balázs nemrég a Mandinernek adott interjújában kijelentette, hogy

Ez a megjegyzés alaposan felkavarta a közvéleményt, és Ungváry Krisztián történész kemény kritikával reagált rá a Telexen megjelent írásában.

Ungváry szerint az interjút készítő Kohán Mátyás történelmi ismeretei „finoman szólva csekélyek”, és láthatóan nem is próbálta leplezni Ukrajnával és az USA-val szembeni ellenszenvét. Különösen érdekes, hogy Kohán az 1956-os események kapcsán a Brezsnyev-doktrínára hivatkozik, amelyet csak 1968-ban hirdetett meg a szovjet vezetés, Hruscsov idején pedig még szó sem volt róla.

A történész azonban nem csak Kohán Mátyás tájékozatlanságát bírálja. Ungváry szerint Orbán Balázs megnyilatkozása egy új szintet képvisel:

Ráadásul az orosz hadicélokkal kapcsolatban még csak kritika sem hangzik el a részéről.

Ungváry úgy véli, hogy Orbán Balázs szavai arra utalnak, hogy a védekezés teljesen értelmetlen lenne akkor is, ha Oroszország Magyarországot támadná meg. Ezzel kapcsolatban Rácz András véleményét idézi:

A történész az írás végén keményen fogalmaz: a hazaárulás ma is létező büntetőjogi kategória, amelynek súlyos következményei vannak, és

Ungváry szerint a megnyilatkozása már előkészületnek is minősülhetne.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!