December 9-ről 10-re virradó éjjel ismeretlenek hatalmas mennyiségű (egyes vélemények szerint 6 köbméternyi) fáradtolajat öntöttek a szigetszentmiklósi Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába vagy annak kifolyójába - írja Facebook-posztjában a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) egyik polgári természetőre.

A hír szerint az olajat a kifolyó alatti úszóláp-nádas fogta és tartotta meg a szennyezést kb. 3-4 ezer négyzetméteren. Szerencsére a víztestbe nem került be, azonban van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 cm vastagságban áll a fáradtolaj. A védett úszóláp Natura 2000-es területnek számít, a képek tanúsága szerint óriási a pusztítás,

ráadásul a jelek szerint ekkora mennyiségű olajat nem lehet néhány perc alatt kiönteni, és ez jóval meghaladja egy háztartás olajmennyiségét, így az elkövetők valószínűleg tudatosan készültek a környezetkárosításra.

Ahogy a bejelentő írja, a Közép-Duna-vögyi Vízügyi Igazgatóság szombaton szerzett tudomást a történtekről. Példás gyorsasággal szervezték meg a védelmet és az elhárítást. Harmadfokú vízminőség-védelmi fokozat elrendelése mellett odavezényelték a szükséges véderőket és technikákat, amelyek már aznap munkához is láttak. A bekerített területről ki fogják termelni a szennyezett nádast, a megkötő anyaggal felitatott olajat és az olajsárral terhelt iszapot is, amiket veszélyes hulladékként szállítanak el. Ez a munka feltehetően 1-2 hétig is el fog tartani.

Civilek hétfő reggelig már 900 ezer forintnyi nyomravezetői díjat ajánlottak fel a környezetpusztítás elkövetőinek felderítésére.

hirdetés

Az elképesztő természetkárosítás képeit EZEN A LINKEN lehet megnézni.



hirdetés