Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esőviz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál - idézi a 24.hu az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Az OVF szerint ez az ország elmúlt 50 évének legsúlyosabb olajszennyezése.

A keddi, geodéziai GPS műszerekkel folytatott felmérés alapján elkészült a több mint 1800 négyzetméternyi szennyezett terület mentési terve. Az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a vízügy munkatársai, a mentést a természetvédelmi szakértők és a helyi horgász szövetség tagjai is segítik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival folyamatosan egyezetnek a vízügy szakemberei a további ökológiai károk megelőzése és a meglévők mértékének csökkentése érdekében.

hirdetés

Az azonnali kárelhárítást igyekeznek vasárnapig befejezni, de a teljes kármentesítés és a károk helyreállítása még várhatóan évekig is eltarthat.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés