A 32 éves Andy Sandness tavaly kapott új arcot. A férfit húszas évei elején súlyos depresszió gyötörte, ami abba torkollott, hogy 2006-ban egy puskával öngyilkosságot kísérelt meg - írja az Index.


Bár életben maradt, az arca a felismerhetetlenségig összeroncsolódott: lényegében eltűnt az orra és az állkapcsa, fogai közül is csak kettő maradt meg.

Sokáig csöveken keresztül kellett őt lélegeztetni és etetni, kinézete miatt nem mert emberek közé menni. Aztán 2012-ben bekerült egy arctranszplantációs programba, és miután átment a szigorú pszichiátriai és orvosi teszteken, tavaly januárban lehetőséget kapott a műtétre.

Donorja egy Calen Ross nevű, öngyilkosságot elkövetett férfi volt, aki utolsó kívánságként ajánlotta fel szerveit orvosi célra.

A műtét 56 óráig tartott, az átültetésnek része volt a férfi orra, arca, szája, ajkai, állkapcsa, álla és fogai is. 60 sebész, nővér és aneszteziológus vett részt benne, és a beavatkozás sikerrel zárult: Andy azóta jobban tud rágni, beszélni, valamint újra érez ízeket is.

Nemrég pedig megható találkozásra került sor: a férfi megismerkedett donorjának özvegyével. A nő magával vitte 17 hónapos fiát is (akivel éppen terhes volt Ross öngyilkossága idején), hogy megmutassa neki: apja másnak segített a halálával.

A nő meg is simogatta Andy arcát, amin éppen olyan szakáll nő, mint néhai férjéé. Az arctranszplantáción átesett férfi azt mondta a nőnek: ő is azt szerette volna bebizonyítani, hogy a felajánlás nem volt hiábavaló.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!