Pedig igaz. A Mohos-töbörben, a Bükk-fennsíkon mért a Miskolci Egyetem stábja ilyen értékeket. Soha nem volt még itt ilyen alacsony hőmérséklet szeptemberben. A napi hőingás is durva.


Biztosan mindenki érzi, aki korán indul el otthonról, hogy a reggelek egyre hiodegebbek. Amiben nincs is semmi különös, szeptember van, annak is a második felében vagyunk.

Ámde ami a Mohos-töbörben történik a Bükk-fennsíkon, az egyedülálló. A Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet által üzemeltetett Mohos-töbör meteorológiai állomás telepítése óta a leghidegebb szeptemberi hőmérsékleteket mérték a két hétvégi hajnalon.

Azt írják a Facebook-posztjukban, hogy

"A léghőmérsékleti minimumérték az eddigi két végigmért szeptemberi (2022, 2023) hónap alapján kiugróan alacsony, hiszen a havi minimum 2022-ben -7 °C, míg 2023-ban -4,2 °C volt. Így látszik, hogy már a tegnap hajnali T-min. is kerek 1 °C-al, a ma hajnali pedig 3,1 °C-al haladja meg a 2022-ben rögzített korábbi havi minimumot" - teszik hozzá.

Még érdekesebb a napi hőingás:

Ha ezt az emberi környezetünkbe interpretáljuk, nagyjából egy igazán kellemes késő nyári hőmérsékletből ugranánk egy olyan zord, télies hőtartományba, amely a magyarországi lakott területek viszonylatában már karcolgatja a lélektani határt, hogy tegyünk-e egy kinti sétát nagykabátban. Mindezt egy napon belül produkálja a Bükk-fennsík egyik fő hidegakkumulációs zónájának gyűjtőpontja, a Mohos-töbör" - írják a posztban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!