A Belügyminisztérium hétfőn nyújtotta be a javaslatot erről, amit kedden délután már meg is szavazott a Parlament.


122 igen szavazattal elfogadta kedden az Országgyűlés a Belügyminisztérium által beterjesztett módosítást, ami megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát. A kormánypárti képviselők mellett a Mi Hazánk politikusai is támogatták a javaslatot.

A Magyar Orvosi Kamara és a kormány közötti konfliktus az új háziorvosi ügyeleti rendszer kapcsán éleződött ki. Erre megyénként állnak át, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítaná a rendszer működését.

Csakhogy a MOK legutóbbi küldöttközgyűlésén elfogadtak egy határozatot, amelyben felszólítják a tagjaikat, hogy ne írják ezt alá. Svéd Tamás, a kamara titkára erről lapunknak korábban azt mondta, hogy bár maradtak fenntartásaink az ügyeletek erőltetetten gyors átalakításával szemben is, elsősorban többi követelésük teljesítését, és velük a biztonságos betegellátást szeretnénk elérni.

- mondta a MOK titkára.

Úgy tűnik, a kamara tiltakozása érzékenyen érintette a kormányt. Kiderült, hogy például Győr-Moson-Sopron megyében, ahol március elsején indul az új ügyeleti rendszer, a kamara felszólításuknak eleget téve senki nem írta alá az ügyeleti szerződését.

A hétvégi Kormányinfón Gulyás Gergely már azzal vádolta meg a MOK-ot, hogy

A MOK azonban erre azt írta, hogy a nyomásgyakorló akcióban minden orvos önkéntesen vesz részt, és a Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben egyetlen háziorvos ellen sem indítottak etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A javaslatot kivételes eljárásban tárgyalták, és kedden délután 122 igen szavazattal el is fogadták azt. A parlamenti jegyzőkönyv alapján a Fidesz és a KDNP képviselői mellett a Mi Hazánk öt képviselője is támogatta a javaslatot.

Ennek értelmében már nem csak azok dolgozhatnak orvosként Magyarországon, akik beléptek a kamarába is. A jelenlegi tagoknak most nyilatkozniuk kell arról, hogy tagok akarnak-e maradni. Ha ezt nem teszik meg 30 napon belül, akkor a tagságuk automatikusan megszűnik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!