A tiltakozók szétvertek egy tévét a színpadon, ami a szerintük hazugsággyárként működő köztévét szimbolizálta. Folytatni a fogják a tiltakozásokat, szeretnének több emberhez eljutni.

Egy-két ezer tüntető vonult péntek este az MTVA Kunigunda út székházához. A demonstrációt az Egységes Diákfront szervezte, akik még november 9-én adtak ultimátumot adott a köztévének.

Mivel ezt azóta sem sikerült elérni, ezért vonultak a közétévé székházához.

A résztvevők a Flórián téren találkoztak, innen indult meg a fáklyás menet a Kunigunda útra, ahova este hét óra körül érkezett meg a tömeg.

Az első felszólaló, az egyik diák, arról beszélt, hogy szerinte a hatalom el akarja őket hallgattatni. Ennek a jelenségnek a szimbóluma az MTVA, ami szerinte egy hazugsággyár, pedig az ország legfontosabb ügyeivel kellene foglalkoznia.

A következő, szintén diák felszólaló is elmondta, hogy azért jöttek ide, mert szerettek volna bemenni a köztévébe, hogy elmondhassák, milyen rossz állapotban van az oktatás.

A tömeg erre válaszul elkezdte skandálni, hogy „engedj be”.

A pénteki megmozdulás leglátványosabb része talán az volt, amikor

Ezt követően a tüntetők megint megismételték azt az akciót, amit már korábban a Clark Ádám téren egyszer megcsináltak, és befogott szájjal néma csendben álltak. Ezzel azt fejezték ki, hogy a közpénzekből fenntartott köztelevízió a kezdeményezésüket és a követeléseiket elhallgatja.

A pénteki tiltakozáson is felcsendült A mi vagyunk a grund című dal, ami már a diáktüntetések egyfajta himnuszává vált.

A közös éneklést követően az egyik diák arról beszélt, hogy a szerinte a hatalom jó gyereket akar, akik csendben vannak, elfogadják a sorsukat, hallgatnak az agymosásra és nincs saját véleményük. Őt viszont a tanárai szabad véleménynyilvánításra tanították.

- üzente a résztvevőknek.

Az utolsó felszólaló megígérte, hogy folytatni fogják a tiltakozásokat. A hideg miatt azonban most nem az utcai tüntetésekre helyezik majd a hangsúlyt, hanem azon fognak dolgozni, hogy minél több embert meg tudjanak szólítani nem csak Budapesten, hanem vidéken is.

- mondta, amire a tömeg skandálni kezdte, hogy „folytatjuk”. A szervezők megköszönték a résztvevőknek, hogy az eső és a hideg ellenére is lejöttek, majd a Himnusz eléneklése után véget ért a tüntetés.

Az eseményen készült élő tudósításunkat itt tudod visszanézni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!