A 85 éves asszonyt motoron vitték át Gázába. Azt mondja, hogy a Hamász pókhálóhoz hasonló, földalatti alagútrendszert épített ki.


Sajtótájékoztatót tartott kedden az a 85 éves izraeli túsz, akit még hétfő este engedett szabadon a Hamász. A BBC közel-keleti hírfolyamában több részletben számolt be arról, hogy miket élt ált a rabság napjai alatt a jelenleg az egyik tel-avivi kórházban lábadozó Yocheved Lifschitz.

„A poklok poklát éltem át” – mondta az újságíróknak az idős asszony, akit egy motorbiciklivel raboltak el a fegyveresek egy kibucból. Ezután egy kapun keresztül jutottak át Gázába. Elmondása szerint több zúzódást is szenvedett, és alig kapott levegőt.

Lánya szerint az idős nőt botokkal ütlegelték, ezért keletkeztek testén a zúzódások. Sharone azt mondta, anyját ezután arra kényszerítették, hogy néhány kilométert gyalogoljon egy alagútban, a puha, nedves talajon. A szabadon engedett túsz szerint a Hamász pókhálóhoz hasonló földalatti alagútrendszert épített ki. Rajta kívül 24 másik ember vittek az alagutakba.

Lifschitz azt mondta, hogy az izraeli kormány milliárdokat költött a határkerítésre, de semmit sem tett azért, hogy megakadályozza a Hamász átjutását.

Az asszonytól fogvatartói elvették az óráját és az ékszereit, amikor elhurcolták. Amikor leszállt a motorról, az őt üdvözlő emberek azt mondták neki, hogy „hisznek a Koránban”, ezért nem fogják bántani. Két-három óra elteltével öt embert a Nir Oz kibucból elkülönítettek egy külön szobába, ahol őrök, egy mentős és egy orvos vigyázott rájuk.

Yocheved Lifschitz szerint az ő csoportjában mind az öt túszul ejtett emberre jutott egy-egy őr. Elrablóik „minden részletről gondoskodtak”, beleértve a női higiéniát is. Amíg az alagutakban tartották fogva őket, csoportja sajtot és uborkát kapott enni, de ugyanezt ették a hamászosok is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!