Az új rendszer lényege, hogy a mentőszolgálat diszpécsere dönti el, kiért küld mentőt, és kit utal ügyeleti központba. A modellt tavaly év elejétől folyamatosan terjesztették ki több megyére.


Azonnali hatállyal megvonná a Mentőszolgálat Főigazgatója a másodállásokra vonatkozó engedélyeket, ha az ügyeleti rendszerhez csatlakozó megyékben nem jelentkezik elég mentőorvos, vagy mentőtiszt a feladatokra.

Az RTL-hez eljuttatott levél szerint elég ember híján a főigazgató kész a másodállásokra vonatkozó engedélyeket azonnali hatállyal visszavonni.

A levél ellentmond az Országos Mentőszolgálat szóvivője októberi nyilatkozatának. Győrfi Pál akkor azt mondta, hogy

Az új rendszer lényege, hogy a mentőszolgálat diszpécsere dönti el, kiért küld mentőt, és kit utal ügyeleti központba. A modellt tavaly év elejétől folyamatosan terjesztették ki több megyére. A mentőszolgálat szóvivője októberben a Híradónak azt mondta, addig több mint 140 ezer beteget láttak el az új rendszerben – emlékeztetett az tévécsatorna.

A másodállásokra vonatkozó engedély megvonásáról szóló, január 5-i keltezésű levél hangneme a szakszervezet vezetője szerint nem elfogadható.

„Lássuk be, ez azért nem igazán motiváló erő a mentődolgozóknak, amikor valamilyen megszólítást kap a munkáltatójától, amiben őt fenyegetik, szankciót helyeznek kilátásba, zsarolják”

- mondta a szakszervezet vezetője, Lengyel Tibor.

Ráadásul komoly anyagi veszteséget is jelent, ha az érintettek nem vállalhatnának másodállást, sokan ugyanis csak ezzel kiegészítve tudnak félretenni – mondta az RTL Híradónak egy név nélkül nyilatkozó mentős.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!