Az Alkotmánybíróság honlapján csütörtökön közzétett határozatai szerint a Kúria döntése alaptörvény-ellenes volt.


Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria döntését, amely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített, továbbá az LMP akkumulátorgyárakról szóló referendumáról is döntött - írta meg a Blikk.

Öt népszavazási kérdésük többek között a szaktanárokkal, a pedagógusi végzettséggel, a diákok óraszámának csökkentésével és az iskolák bezárásának feltételeivel kapcsolatos.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik kérdést sem hitelesítette, indoklása szerint a kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenek, ám ezek nem várhatók el a választópolgároktól.

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezte az NVB döntésének felülvizsgálatát, s a Kúria két kérdést hitelesített. Ezután az ügyben az Ab-hoz indítvány érkezett, és a testület csütörtökön közzétett határozataiban kimondta: a Kúria döntése alaptörvény-ellenes volt.

Az LMP akkugyárakról szóló népszavazási kezdeményezését is elutasította az Ab.

Az Alkotmánybíróság a döntését azzal indokolta, hogy ha eredményes lenne az LMP által kezdeményezett népszavazás,

akkor az olyan törvény elfogadására kötelezné az országgyűlést, ami beleszólna a helyi önkormányzatok gazdasági autonómiájába, ami alaptörvény-ellenes.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!